onsdag 8 september 2010

Gröna drömmar eller handling som räknas

Igår var jag på en debatt arrangerad av Rosendalsgymnasiet i Uppsala. En förhållande rolig debatt då debattledaren var toppen och det var en stor publik med framtidshopp närvarande. Det är inte ofta som det är många på debatterna....... För mig blir det bara tydligare och tydligare att Centerpartiet och MP attraherar olika väljare. För tillfället tycks det som att "nyhetens" behag och MPs tillväxtfientliga ambitioner attraherar många fler än Centerpartiets tydliga gröna vision som på område efter område också väger in vad som är praktiskt möjliga steg för att klara välståndet (som alla förväntar sig och kräver) samt för att kryssa sig fram i värld där inget parti har egen majoritet. Tänk vad enkelt det skulle vara att sabba det generella välståndet om vi var en diktatur....

Det är inte alltid som MP misslyckas att driva frågor som kan kombinera en bättre miljövänligare väg framåt med ett parallellt försvar av välståndet. Det finns faktiskt förslag och idéer som då och då är värda att lyssna på. De har ibland förslag och idéer som jag gärna stödjer. Det är dock tröttsamt att klimatfrågan ofta lyfts fram som huvudproblemet. Det är en enorm och viktig global utmaning. Det är en överlevnadsfråga. Man skall dock ha klart för sig att vi i Sverige rankas som det land i världen som har världens bästa klimatpolitik. Vi är ett av världens länder som påverkar det globala klimatets negativa utveckling minst. MP får det ofta att verka som att vi är urdåliga. Jag undrar vad de jämför med. Inom Centerpartiet anser vi att det är mycket viktigare att vi här och nu satsar mycket mer krafter på att försvara vår biologiska mångfald. Det försvaret, i närområdet, är något som vi i allra högsta grad kan påverka och det måste värnas eftersom t ex Uppsala kommun växer så det knakar. Centerpartiet i Uppsala tror att vi inom 20 år kommer att vara mellan 70.000 och 100.000 fler invånare i vår kommun. Den stora tillväxten måste vi klara av samtidigt som vi på många olika sätt klarar av att vårda vår befintliga biologiska mångfald. Jag hoppas att allt fler väljare inser det.

Jag hoppas att allt fler väljare som tycker att de gröna frågorna är viktiga lägger sin röst på ett parti som i praktiken kan påverka lokala och nationella beslut som påverkar vår biologiska mångfald. Som tur är lever vi i en demokrati. Folket avgör vilka röster, vilka folkrepresentanter och vilka handlingsprogram som skall få mest att säga till om efter våra demokratiska val. En stark grön röst i oppostion är en grön röst som i huvudsak skriver i vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar