lördag 23 oktober 2010

Svårt att tala i klartext

Är du medveten om handelskriget som börjar blossa upp i världen? Är du medveten om att handelskrig nästan alltid föregått större konflikter mellan oss människor sedan Adam och Eva? Precis som många enskilda människor och familjer kan vi konstatera att många länder i väst har levet betydligt över sina tillgångar och betydligt över sin förmåga att skapa ett högt förädlingsvärde. Precis som för en privatperson går det inte att göra så hur länge som helst. Nu är festen slut i västvärlden och västvärldens kreativa finansiella instrument och finansmännens kortsiktiga strävan att maximera sina personliga förmögenheter har drivit alla "blue collar" jobb till Kina, Indien etc. Dvs lite enklare arbeten har exporterats bort från USA och Europa till framförallt Asien. Det var kul ett tag. Både för finansiella placerare (bla pensionspengar) och för konsumenter i väst. Nu är dock festen över. På kort tid har makten över världsekonomierna flyttats österut. Nu är det allt mer den kinesiska diktaturen som sätter dagordningen. Känn på den du! Nu börjar USA och delar av Europa att höja rösten och kräva att den Kinesiska valutan måste justeras. Framförallt USA vill inte att den skall vara peggad till dollarn. De har drivit den linjen rätt länge. Nu börjar det dock bli en tuffare ton. Nu börjar vi närma oss ett eventuellt nytt handelskrig igen. Är du beredd?

Vad krävs då för att vi skall få fast mark under fötterna i Sverige (vi mår bättre än de flesta av våra europeiska systrar men det hjälper inte mycket om Europa kollektivt faller ihop. Då följer vi med)?

- Vi måste hitta ett sätt att stimulera företagande bättre. Vi måste bl a hitta former som gör att vi kan hantera EU-lagstiftning men ändå skapa nya medelstora och stora företag som kan bli kvar under många år i Sverige och därigenom skapa fler och nya jobb på hemmaplan.
- Vi måste bli bättre på att fort internationellt kommersialisera innovationer
-Vi måste fokusera mer på intäktsskapande insatser och frysa kostnadsökningarna.
- Vi måste se till så att alla som kan och som får försörjningsstöd bidrar på något positivt sätt för samhället tills de finner ett reguljärt jobb
- Vi måste se till så att all invandring utöver arbetskraftsinvandring och asylinvandring bygger på principen att övriga som kommer måste ha någon som går i godo för deras försörjning.
- Vi måste komma på hur vi som gamla kan fortsätta att skapa ett ekonomiskt samhällsvärde. Jag och få jag träffar unnar inte äldre bästa möjliga tillvaro. Sanningen är dock den att vi blir allt fler äldre och den kostnad som dagens omsorg och övriga stöd innebär kan inte bäras av framtida generationer om vi inte tänker om och hittar andra vägar än det samhällstänk vi har idag! Det är bråttom att tänka om!
- Vi måste kunna förena en hög tillväxtambition med en hållbar miljöutveckling. Det går men även denna fråga kräver en mental omställning som fortfarande många inte påbörjat på riktigt.

Varför talas det inte i klartext om dessa utmaningar? Sannolikt för att de politiskt aktiva vet, eller tror sig veta, att det är "för" känsliga frågor och de ger dig inga röster. Jag är primärt politiskt aktiv för att jag vill göra samhällsnytta och för att jag vill bidra till att vi lämnar efter oss ett minst lika välmående samhälle som idag till kommande generationer. DÅ MÅSTE VI TA I DE STORA OCH SVÅRA FRÅGORNA BÄTTRE! Bara i öppen debatt om de svåra och stora frågorna kan vi hjälpas åt att hitta bästa möjliga vägar framåt. Det är bråttom! Annars får inte de som föds i Sverige idag i närheten av den standard som vi generellt har idag. Det tycker jag är ett misslyckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar