torsdag 25 november 2010

Ideologi och historik

SvD har ofta bra artiklar om var Sverige är och om vad som händer i vår omvärld. Ibland har de även goda synpunkter som förs fram om hur vi borde gå framåt. Särskilt roligt är det att konstatera att PJ Anders Linder tycker att Centerpartiet är det stora idépartiet i svensk politik idag. Inte minst tycker han också att det är det mest företagarvänliga. Det är ju inte så konstigt eftersom partiet har sina rötter i företagsamhetens rötter dvs i jordbruksnäringens.

Håkan Holmberg skriver idagens ledare att det inte är någon ideologi att vara "borgerlig". Jag delar det perspektivet. Förutom att jag tror att Holmberg misstolkar PJ Anders Linder så var artikeln i stort bra. Felet tror jag är att PJ inte alls tycker att det finns en Borgerlig ideologi men att han tycker att Alliansen måste vilja något mer än att bara förvalta och förhoppningsvis sänka skatterna. PJ lägger mest skuld till det tråkiga och tillväxthotande vägvalet på Moderaterna. Han efterlyser nästan dagligen en skärpning och hoppas att i vart fall Centerpartiet skall rädda Sverige från att stå stilla och därigenom backa iförhållande till andra.

Det som saknades i Holmbergs inlägg i dagens UNT var att även beskriva övriga partiers bakgrund. Att endast nämna att Centerpartiet är ett liberalt parti med rötter från jordbruksnäringen (som med fördel bedrivs på landsbygden) gjorde inlägget haltande. Folkpartiet var ett intresseparti för lärare, Moderaterna för överheten, Socialdemokraterna för de fysiskt hårt arbetande och outbildade osv. Om Holmberg är representativ är det nog dax att bjuda in journalistkåren på lite utbildning inom varje parti så att de förstår hur verkligheten ser ut. Det är märkligt att ifrågasätta om C är ett liberalt parti. Besök oss gärna så får de som inte förstår det själva uppleva hur socialliberala vi är. De gamla bilderna håller inte längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar