söndag 7 november 2010

Nu börjar hoten komma

Den kinesiska draken sov under många år. Kineser glömmer sakta. Bl a kommer de ihåg att engelsmän och fransmän spelade en mycket stor roll när Kina under många år hade stora bekymmer med opiumberoende bland befolkningen. opiumbehov som skapats av västlänningarna som en metod att kunna kontrollera ett stort och mäktigt folk. Inte minst kommer de ihåg hur dessa västlänningar plundrade många av deras dyrbara skatter. De har ett liknande förhållande till Japaner. Nu har draken definitivt vaknat och inom kort kommer den att vara världens största ekonomi.

Kina är en diktatur. Kina är på många sätt världens fabrik. Förra veckan var jag på en säkerhetskonferens som syftade till att ge ledande befattningshavre en god känsla för hur vi kan bidra till att göra vårt samhälle mindre sårbart i samband med kriser. Bara i ett mindre sammanhang hörde jag något om det faktum att många verksamheter idag är helt beroende av leveranser från fabrikerna i Kina! Är inte det en mycket stor risk med tanke på att de är världens fabrik och att de nu inte bara hotar sina egna invånare utan även alla andra länders invånare också?

Det är mycket anmärkningsvärt att Kina tagit detta steg att hota resten av världen för represalier om man skickar representanter att hedra årets fredspristagare i Alfred Nobels anda. Personligen tycker jag att det är lite märkligt att inte hela världen demonstrerar mot detta orimliga agerande! När folk kan demonstrera mot så mycket annat är detta definitivt något som känns angeläget med tanke på vad det kan innebära i tangentens riktning. Allt för många länder är idag beroende av leveranser från Kina. Allt för många länder är idag beroende av lån och låneförbindelser från Kina. Hoten från Kina måste tas på största allvar!

Kina kommer snart att växla diktator. Ingen utomstående (utanför det kommunistiska partiet i Kina) vet hur det går till. Det tycks dock klart att Xi Jinping är mannen som förväntas ta över. Det råder stora frågetecken om vem han är och hur han kommer att klara av att balansera de krafter som finns inom Kina. Det råder ännu mer frågetecken runt hur han kommer att hantera den mycket starka roll som Kina på mycket kort tid fått i världen. Även detta ledarskapsbyte i diktaturen Kina manar till ett allmänt uppvaknande om vilka faror som kan vara i rörelse.

Att USA bedriver regelbunden underrättelseverksamhet i bl a Sverige och via sina superdatorer och alla sateliter (NSA) är inte så förvånande. Tror du att Kina gör det samma? I USAs fall är jag inte så orolig. Det är en demokrati som med jämna mellanrum drar ner byxorna på sina ledare och håller dem ansvariga för idiotiska beslut eller maktmissbruk. Tror du att Kinas folk kommer att ha denna maktbalanserande möjlighet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar