fredag 10 december 2010

Klimatförhandlingar och fredspris

Jag tycker att idag känns lite mörk. Eller är den ljus då det finns hopp? Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Klimatförhandlingarna i Cancun går som förväntat dåligt. Inte minst Ryssar och Japaner är inte beredda att göra kortsiktiga offer för ett bättre framtida klimat. Jag har inte läst detaljerna än men det tycks som att världssamfundet enats om viktiga överenskommelser kopplat till våra skogar. Om det är så är det bra. Våra skogar och då främst våra regnskogar har en mycket stor påverkan på vårt klimat. En still undran är bara om dessa överenskommelser har någon stor betydelse. Det tycks som en regel mer än ett undantag att världens länder ställer sig bakom t ex löften om stöd till Haitis och Pakistans folk efter stora naturkatastrofer MEN sen kommer inget av det stöd som de sade sig ställa upp med. Självklart från Sverige men inte från flera av de stora och så kallade mäktiga länderna i världen.

Idag delas fredspriset till Alfred Nobels minne ut i Norge. Kineserna hotade alla länder med sanktioner om de deltar i ceremonin. Manngrant tycks jordens diktaturer ha hörsammat hotet och de visar på ett tydligt sätt upp sina fula trynen. Det kanske är bra? Fler i den fria världen kanske börjar inse att just den fria världen är hotad. Mycket av de pengar som USAs rikaste nu fonderar till filantropiska aktiviteter kan säkert användas i kampen för friheten MEN det räcker inte. Våra demokratiska och fria länder måste börja ta diktaturernas hot på större allvar.

Ikväll skall jag på slottet och festa. Det skall bli trevligt. Det är tydligen en tradition att de lokalt folkvalda får festa en gång per valperiod. Det är en liten gest av uppskattning till personer som ger väldigt mycket av sin energi och tid för att bidra till det gemensammas bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar