onsdag 29 december 2010

Medelklassen bestammer

Varmt och fuktigt. Varmt och fuktigt. Varmt och fuktigt. Mycket luftkonditionering som slukar mer energi an varme hemma i Sverige. I varmen och fukten fungerar hjarnan samre. Lyckas dock hamna i intressanta samtal trots att hjarnan ar lite seg.

Talade lange med ett gang engelsman om utvecklingen i deras land. England ar ju som du kanske vet riktigt illa ute. De levde over sina tillgangar, de gav for mycket till de som lever pa bidrag, de skattade inte sina rikaste osv. Nu far de bita i det sura applet och de rika far betala lite mer skatt, manga offentliga jobb avvecklas, underhallet pa allt for vidlyftiga offentliga byggen star stilla och mycket mer gors for att hantera en ohallbar ekonomisk situation. De haller t o m pa att ta bort barnbidraget till de som tjanar mest. De skall helt enkelt bort fran sa mycket bidrag som mojligt. Bidrag ar knark for folket. De som kanner av de tuffare tiderna ar de som inte jobbar (av olika skal) och de som har rad med lite mer skatt och avgifter (de rikaste). Visst drabbas medelklassen men inte tillrackligt enligt engelsmannen jag talade med. Medelklassen vill alla vara kompis med.

Det ar medelklassen som avgor alla val. Aven medelklassen skulle behova vara med och betala mer for att det kollektiva samhallet levt over sina tillgangar men klarar nagot parti som vill smora for medelklassen att ta i dar det marks(fragetecken). Knappast. I Sverige vinner Alliansen, framforallt Moderaterna, medelklassens hjartan genom att sanka skatterna. Det ar klart att medelklassen blir glad i alla lander om de som sliter mest far behalla lite mer och om det matchas med att de som inte arbetar far lite mindre.

Det som saknas i Sverige, an sa lange, i jamforelse med England, ar att de rika fortsatter att bli rikare. Enligt engelsmannen kan det vara ett dumt drag av Sveriges regering da medelklassen bade vill se hardare tag mot de som lever pa andra samtidigt som det far vara nagon matta pa girigheten hos de rikaste.

En av de stora fragorna i England ar om man skall hoja arsavgiften for universitetsstudier. Den ar lite hogre an i Sverige men som i Sverige ar den kraftigt subventionerad och utbildningssystemet blir allt samre eftersom resurserna smetas ut pa allt fler universitet och hogskolor. Det engelska utbildnignssystemet gar en mork framtid till motes i sin nuvarande form MEN det ar inte en latt fraga att rora da den beror medelklassen. Det ar manga av medelklassens barn som inte kommer in pa universiteten om de blir battre men farre och i synnerhet om det blir dyrare for att just kunna bli battre. Det var nastan kusligt likt Sverige nar jag horde engelsmannen beskriva sitt land och dess politiska situation. De har ocksa stora utmaningar med en aldrande befolkning. Deras unga och duktiga har det annu lattare att emigrera om bordan som vi aldre kommer att bli blir allt for tung. Varfor skall de unga och begavade, de som kan dra in pengarna till kommande pensioner, stanna i Sverige, nar man ar valkommen pa sa manga anda stallen om man ar just ung, begavad och kanske t o m rik(fragetecken). Jag gillar utmaningar. Jag tror att det ar manga som inte forstar vilka stora utmaningar vastvarlden star infor. De ar enorma. Det galler Sverige ocksa aven om vi just nu har ett battre ekonomiskt lage an manga.

Alla vill vinna medelklassens hjarta. Jag tror inga politiker som vill ha makten vagar tala sanningar och darfor ror politiker vid makten inte de formaner som medelklassen har. Ar medelklassen sa homogen som manga politiker tycks tro(fragetecken). Det kanske ar sa. Da maste verkligen de sma partierna hitta starka egna fragor som attraherar tillrackligt manga, annars ar deras tid snar ute. Ett stod bland medelklassen ar nodvandigt for att kunna regera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar