onsdag 5 januari 2011

Ett starkt Europeiskt forsvar

Jag minns som igar nar jag satt pa en konferens i England 1989 och ordforanden avbrot motet och sa - Berlinmuren har fallit! Nu som da gar det underbara rysningar i kroppen. Vi var manga i motet. Flera hundera delegater fran olika lander. Alla, ALLA! stallde sig upp och borjade kramas. Det var en stor handelse for manskligheten. Nu aterstar bara de avskyvarda murarna mellan Nord och Syd-korea och murarna som byggts i Israel/Palestina. Att bygga murar ar inte en bra vag framat. Det finns betydligt battre vagval som politiska ledare kan ta.

USA har redan en enorm militar maktapparat val distribuerad i varlden. Redan general Eisenhover (som ocksa var president) varnade for de demokratiska konsekvenserna av att ha en allt for stor och maktig vapenindustri. Den var inte i narheten sa stor nar han var president som den ar idag. Sjalvklart ar denna enorma kostnad som USA tar pa sig for denna militara kapacitet ett av skalen till varfor deras ekonomi blir allt mer oroande. Det var mycket gladjande att USA lyckades fa med sig Ryssarna pa att reducera antalet karnvapen igen. Gladjande rent allmant men inte minst utifran USAs behov av att skara pa kostnader. Jag hoppas verkligen att USA lyckas vanda sin ekonomiska trend. I forhallande till sannolika alternativ uppskattar jag den varldsroll USA spelar.

Kan da Europa via EU bli en militar stormakt i klass med USA, Kina och Ryssland(fragetecken)
Sjalvklart kan vi bli det men ar det onskvart(fragetecken). Redan idag ar Europeiska lander valdigt stora militara makter med internationella intressen och ambitioner. Framforallt Storbritannien som jag tror har varldens tredje storsta miltarbudget och Frankrike som har varldens fjarde storsta militarbudget. Den 19 oktober 2010 gjorde GB och Frankrike ett utspel om att de planerar att sla ihop sina militara makter steg for steg. Personligen tycker jag att det ar lysande. Tank dig, tva av den moderna tidens storsta fiender slar nu ihop sina armeer!Jag tror och hoppas att det ar ett forsta steg att bygga upp en gemensam Europeisk militarmakt. Jag delar GBs och Frankrikes syn att det blir omojligt att utveckla den militara formaga som kravs om vi inte samarbetar i Europa. Det ar allt for dyrt med utveckling av dagens avancerade system for rymdkrig, ubatskrig, IT-krig etc som ar ett faktum. Jag anser att det ar ratt vag att ga aven for Sverige. I det sammanhanget skall vi kampa for att fa vara industrikontrakt kopplat till det pan Europeiska samarbetet. Jag tycker ocksa att vi skall krava att varje land far utveckla ett mer avancerat hemvarn. Da har aven varje land en egen folklig forsvarsformaga om t ex den allt mer makthungriga Europakommissionen i framtiden valjer att skicka EU soldater till Sverige, bara for att vi t ex vill infora en halsoskatt som de inte haller med om. Da kommer det i vart fall att gora ont att inte respektera den lokala folkviljan i god balans med maktfragor som inte med fordel hor hemma lokalt. Vad tycker du(fragetecken). Tank om Sverige kunde lagga 10 miljarder mindre pa militarmakten och istallet satsa det pa forebyggande folkhalsa! Tank pa att Europas starkaste ekonomi och starkaste politiska bas, utan tvekan, ar Tyskland! Hur manga kronor tror du att de idag lagger pa militarmakten per capita i forhallande till t ex Sverige(fragetecken).

Vi lever pa 2000-talet. Vi lever i en hogteknologisk och darfor mycket sarbar tid. Jag tror att ett av de viktigaste gemensamma Europauppdragen ar forsvaret/militarmakten i balans med ett lokalt dugligt hemvarn. Glom inte att bloggen heter Stefan Hannas intryck och reflektioner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar