måndag 24 januari 2011

Högt i tak

Mina senaste veckors erfarenheter, och efter att ha tittat på dagens Aktuellt, påstår jag att vi inte har en tillräckligt fungerande demokrati. I dagens Aktuellt stod arbetsmarknadsministern och Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson och debatterade. Som vanligt blev den mediala debatten kort och förutsägbar. Oppositionen anklagar regeringen för att ha en dålig människosyn och att de gör ett dåligt jobb. Regeringens representant säger att man gör ett bra jobb och i synnerhet i jämförelse med vad de gjorde förr. Som sagt var det förutsägbart. Vad är då min reflektion. Debatten är för mesig.

Det får inte bara vara vid partiledardebatter som det blir lite fart i debatterna. Det är istort sett endast då vi ges chansen att lyssna till övergripande olikheter och alternativa vägar! Det kan inte bara vara lågt i tak och billiga påhopp som gäller. Vi måste få ha högt i tak i debatterna om hur det ser ut nu och hur olika partier vill att det skall se ut i morgon. Jag upplever att rädslan är total bland både politiker och många partier att med högt i tak våga prata om de stora och svåra frågorna. Hur kan man hitta bra vägar framåt om man inte klarar av att föra en öppen och förhoppningsvis konstruktiv debatt om alternativa problemformuleringar och alternativa vägar framåt? Varför klassas så många frågor som tabu? Är det bra för vår samhällsutveckling om flera av de tabubelagda frågorna också råkar vara några av de frågor som mest påverkar vår framtid? En av de få viktiga frågor där vi har en öppen och livfull debatt är om skolan. Jag efterlyser mer av "högt i tak" i vår offentliga debatt. Jag tycker inte att vi har en tillräckligt bra demokrati när den är som nu. Vi har en bra utvecklingspotential. Jag tror också att "högt i tak" kommer att göra politiken mer intressant för invånarna eftersom nyanserna mellan olika alternativ kan bli tydligare. Tycker du att vi har "högt i tak" i den svenska debatten?

P.S I dagens DN (ekonomidelen) är det en snabbläst men bra artikel om Kinas övertagande av världen. Det är ett av mina återkommande teman. Om du inte gillar att läsa långa rapporter eller saknar tidigare kunskap om vad som händer i världen, utifrån en kinesisk observation, är det en mycket bra artikel att ta del av. Artikeln heter "Draken tar ett allt fastare grepp".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar