söndag 30 januari 2011

Ödmjukhet

De stora förändringar, som med jämna mellanrum krävs, de tar tid. Inte minst för företag. Många klarar inte av att acceptera de förändringar som ständigt sker eller så klarar trots att de ser trenderna inte av att ställa om sina medarbetare och verksamheter att klara en ny verklighet. Facit brukar vara det "roligaste" exemplet inom svensk modern industrihistoria på hur illa det kan gå om man inte hela tiden följer utvecklingen och jobbar med alternativa sätt att tillfredställa sina kunder.

I Davos på World Economic Forum kan vi nu läsa att våra svenska företrädare skryter om hur bra vi är och andra sägs avundas oss. Det är kul och positivt att Sverige mår bättre än många andra ekonomier just nu. Precis som i dagens PJ Anders Linderledare i SvD skulle det dock vara klädsamt med lite ödmjukhet från den moderata ledningen. I huvudsak skördar vi i Sverige just nu pga det stålbad som genomfördes under och efter krisen i början av 90 talet! Det är både tidigare Alliansregeringar och Socialdemokratiska regeringar som drivit fram de stora förändringar som gjorts och som skapat förutsättningarna för dagens starka situation. I början av 90-talet hade vi en ränta på över 500%!!! Sverige var en bananrepublik där politiken inte styrde utan marknaden hade tagit över. Vi var där Grekland, Island, Irland mfl är idag. Vi kunde ställa om, det kan de också. Omställningen av Sverige har pågått sedan krisen på 90-talet. Dagens Alliansregering har i huvudsak förstärkt vissa inriktningar som redan var initierade. En viss portion av ödmjukhet skulle inte skada. De stora skattesänkningarna hade sannolikt aldrig blivit av om vi inte fått en Alliansregering. Det är hälsosamt med lägre skatter i ett land som under många år haft världens högsta skatter. Det räcker dock inte med att bara sänka skatterna. Vi måste vilja mycket mer.

Jag instämmer i PJ Anders Linders "kritik" och hoppas att Reinfeldt och övriga i regeringen inte bara solar sig i glansen av flera års städinsatser. Regeringen måste fortsätta reformarbetet för att stärka svensk konkurrenskraft runt hörnet. Jag delar också PJs kritik kopplat till att fyra moderata statsråd gick ut med en "skryt"-artikel nyligen. Den artikeln borde ha undertecknats av Alliansföreträdarna. Det är väl en Alliansregering som styr Sverige eller?

Reformarbetet måste växlas upp. Mycket mer kan göras för att vi skall bli företagsammare. Mycket mer kan göras för att stoppa den oacceptabla utvecklingen att allt fler unga förtidspensioneras. Under Alliansregeringens första fyra år har tydligen antalet unga förtidspensionerade ökat med 50%!!!! Det är inte en acceptabel utveckling! Vi får kavla upp ärmarna och jobba ännu hårdare för att bygga det nya, mångfaldsorienterade och framgångsrika Sverige. Jag är helt övertygad om att det går. Med mer högt i tak kommer det att gå riktigt bra. Vad tror du?


1 kommentar: