onsdag 26 januari 2011

Skuldtänkande bättre ledare

Francis J. Flynn, aktiv vid enheten för ledarskapsutveckling och forskning vid Stanfords universitet i USA, menar att forskningen tydligt visar att skuldtänkande eller skuldbetyngda ledare presterar betydligt bättre resultat än andra ledare. Kan det vara så? Skuldkänslorna skall då ses ur perspektivet att man känner att man har ett ansvar att göra gott, ett ansvar att ge av sig själv för något större än sig själv. Ett finare ord för personer med dessa egenskaper är att de är altruistiska. Enligt Flynns studier är forskningsresultaten entydliga. Enligt samma studier är det tydligt att denna typ av ledare konsekvent ställer upp och stöttar sin omgivning så mycket de kan för att helheten skall utvecklas så bra som möjligt. Han menar också att denna typ av ledare har en empatisk förmåga som vida överstiger många andras. Studien är väldigt intressant. De två största reflektionerna jag gjorde när jag läste hans studie var;

- Varför utvecklas dessa egenskaper hos vissa personer och inte hos andra?
- Hur fångar alla dessa rekryteringsanalyser upp dessa egenskaper när dessa egenskaper bevisligen har en mycket stor betydelse för om en organisation utvecklas positivt?

Har du en god empatisk förmåga? På vilket sätt tycker du att du tar ett större ansvar än enbart för dig själv, dina närmaste och det direkta uppdrag du utför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar