torsdag 3 februari 2011

Centralisering - NEJ tack!

Världen fortsätter att gunga och att ständigt förändras. Förändring fortsätter att vara ett normaltillstånd. Förändring fortsätter samtidigt att vara något skrämmande istället för något lockande för det stora flertalet människor. Världen gungar ordentligt nu.

Miljö och klimatutmaningarna utsätter jordens folk för allt större påfrestningar. Nordafrikas folk har fått nog, vad händer sen?. Kina, en diktatur med Konfucius som ledstjärna, styr snart världen. Asien är en kontinent med i huvudsak invånare som har lite och som får kämpa hårt för att få något. Europa är en samling stater där många nu är ekonomiskt mycket svaga och med befolkningar som är vana att få. USA har en världspolisroll som man inte längre klarar av att finansiera. USA har också en militärindustri och lobby som är gigantisk. USAs ekonomi ställer snart in betalningarna (överdrift men läget är allvarligt). Kina och Ryssland bygger sina militära resurser allt starkare.

Idag handlar de militära resurserna också om att kriga och försvara sig i "Cyberspace". Vi lever i en ny värld varje dag och den nya världen förändras i en allt snabbare takt. Känner du att du hänger med? I denna förändringsstorm hänger inte alla med, framförallt hinner inte lagstiftare och allt för trögrörliga demokratiska system med. Det är hög tid att använda dagens teknik bättre för att involvera, engagera och snabba upp den demokratiska processen. Annars går vi snabbt mot en allt större centralisering av makten och mot att den centrala makten hela tiden fattar de stora besluten utan förankring med ursäkten att de inte hann med att förankra. Det är inte en klok väg framåt.

Centralisering av försvarsmakten i Europa tror jag är bra. Centralisering av utrikespolitiken i Europa tror jag är bra. Centralisering av övergripande lagstiftning tror jag är bra. Om vi skall täcka upp för varandra krävs nog också övergripande sociala ramverk (miniminivåer). Men MYCKET av viktiga beslut kan och måste ligga så nära invånarna som möjligt! Jag tycker att det är bedrövligt att läsa vissa kommentarer runt Tyskland och Frankrikes utspel om att centralisera den ekonomiska politiken inom EU och där EU skulle få en mycket större makt över skatter och pensionssystem. Om det görs tycker jag att man samtidigt skall rationalisera bort nationalstaterna i dess nuvarande form.

Jag tycker att det är svårt att förstå vad som händer inom EUs maktläger idag. På många sätt tycks det vara panikartade beslut som styr. Situationen för Europa är svår. Sanningen är att det är i svåra stunder som stora förändringar äger rum. Vad innebär dessa förändringar när det i huvudsak endast är Tyskland, Frankrike och Storbritannien som gör upp om spelsystemet för alla inom EU?

En funktion som behöver centraliseras, och som blir allt viktigare för vår säkerhet och för våra företag och myndigheter, är att skydda oss bättre mot alla brott som begås via "CyberSpace". Det är glädjande att England driver denna viktiga fråga och att de söker internationellt samarbete. Det är nödvändigt. Kina och Ryssland har redan avslöjats, vid många tillfällen, då de spionerat på både nationer och företag via Internet. Självklart gör Västvärlden motsvarande handlingar hos kineser och ryssar. Vad tror du händer om någon lyckas slå ut ett företags eller en myndighets hela datasystem? Vad tror du händer om någon lyckas kidnappa ett företags hela energiförsörjning? Är det möjligt? Ja, det görs redan. Vi lever i en ny värld. Jag undrar hur många som förstår det och som har tankar om hur vi skall klara av det faktumet bättre?

Nu behövs en ordentlig debatt om vad olika hierarkiska nivåer skall ha för beslutsmakt! Allt för mycket centraliseras nu! Allt som inte med stor fördel kan centraliseras måste vara så nära bostadsområdesbeslut som möjligt. Decentralisera mera NU!

P.S Var tid har sina frågor och personligheter. Under ett samtal igår nämndes Per Oscarsson och Lena Nyman (nyligen bortgångna). Inga av de närvarande yngre visste vilka de var. Jag är inte så ung längre.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar