torsdag 24 februari 2011

Ett skratt förlänger livet

Vad är humor?

Humor är ett ord som ursprungligen kommer av det grekiska ordet för saft. Humor handlar om en egen eller andra människors förmåga att utifrån historier, händelser och konstruerade situationer framkalla glädjekänslor. För att klara av att uppfatta det roliga i en situation krävs ett "sinne för humor", något som alla människor har, men alla människor har sina egna individuellt styrda faktorer som avgör om man tycker att en specifik händelse är rolig eller ej. Bland de mest avgörande faktorerna är vilken kultur man kommer ifrån, varifrån man kommer, mognadsnivå, utbildningsnivå och i vilket sammanhang man ställs inför en ljuvlig och humoristiskt situation. En avancerad form av humor är en satir och kräver av mottagaren en djupare förståelse för det som humorn riktar sig mot. Satirer är ofta humoristiskt inlindad samhällskritik.


Humor som politiskt redskap

Humor säljer! Det borde innebära att de allra flesta av oss uppskattar humor. Tycker du att det är viktigt med humor? Tycker du att det är fel av ledande politiker att lite då och då blanda in humor i sitt folkliga uppdrag? Det är nog väldigt svårt att i sin roll som politiker, i det publika mötet med medborgarna, blanda mycket allvarliga frågor med humor. Så är det nog. Jag tycker att det är synd då jag tror att det skulle kunna vara ett mycket värdefullt redskap även för politiker att använda för att nå ut med viktiga budskap till medborgarna.


Varför så lite satirer i Sverige?

Eftersom humor säljer är framförallt ledande politiker, runt om i världen, ofta huvudpersoner i många komikers föreställningar. Ju mer känd och mäktig en politiker är, i västvärlden, ju mer frekvent blir de föremål för komikernas skämt. I Sverige är det vanligt att framförallt minstrar kopplas till roliga historier i alla dess former. I USA är det ett dagligt och självklart inslag i varje TV-kanals programutbud. Det jag saknar är mer satirer! Svenska komiker har mycket att lära av komiker i USA och Frankrike som jag tycker är mycket duktigare på att använda satirer i sina föreställningar. Satirer kan positivt bidra till att engagera medborgarna mer i de stora och svåra samhällsutmaningarna. Varför tror du att vi är så underutvecklade vad avser satirer i vårt samhälle?


P. S Var tog Björn Gustavsson vägen? Björn har ofta bjudit mig på skratt. Eftersom det sägs att skratt förlänger livet vill jag gärna att vi hittar honom och får tillbaks honom till scenen.

3 kommentarer:

  1. Du har en poäng. Politisk satir är också något jag efterlyser. Det finns, men den är lite ojämn i kvalitén och lite knepig att hitta ibland.

    Men skippa Björn Gustavsson, kolla mer på Magnus Betnér istället. Där kan vi snacka om om vass politisk satir.

    Kolla bara hur påläst han är om Aftonbladet och deras ledningsgrupp:
    Betnér på Aftonbladets redaktion

    Titta och njut. :-)

    SvaraRadera
  2. Och nu skriver Hanna att lågutbildade inte har någon humor.

    SvaraRadera
  3. Betnérs Aftonbladsbesök var väldigt bra! Ja, han kan verkligen få till det ibland. Jag tycker att Dorsin just nu är den lysande stjärnan! Han bjuder på många skratt och hans framträdanden blir inte sämre av att han ofta använder sin goda sångröst som ett humorinstrument : ).

    "Lågutbildade" hur tänker du nu? Jag kanske kan läsa om tolkningen i någon tidning inom kort........

    SvaraRadera