tisdag 15 februari 2011

Tekniska "revolutioner"

Teknisk utveckling
Lite då och då känner jag en saknad efter att leva vid fronten där ny teknik utvecklas. Det är väldigt roligt och utvecklande att verka i miljöer där man jobbar med den senaste tekniken och där man även praktiskt visionerar om framtiden. Som tur är har jag fortfarande uppdrag inom teknikens framkant. I grunden är vi människor väldigt lika våra förfäder på t ex 1100-talet. Den stora skillnaden är vår tekniska utveckling och hur vi valt att utnyttja tekniken för att möta och skapa nya behov som vi människor har och känner.

Tekniska "revolutioner"
Ingen kunde riktigt förstå vilken enorm betydelse som tryckpressarna (1450) skulle få för vår utveckling. Ingen kunde riktigt förstå vilken enorm betydelse som ångmaskinen (1750) skulle få för vår utveckling. Ingen kunde riktigt förstå vilken enorm betydelse som transistorn (1950) skulle få för vår utveckling. Ingen kunde riktigt förstå vilken enorm betydelse som Arpanet --> Internet (HTML, HTTP och Netscape) under 1960, 1980 & 1990-talet skulle få för vår utveckling. Nu är det nog dax för nästa stora tekniska "revolution" 3D printing.

3D printing
Det är framförallt inom tillverkningsindustrin som vi kommer att se enorma förändringar framöver när 3D printing får fler funktioner och blir billigare att utnyttja. Idag kan man tillverka produkter med denna teknik som bygger på metall, plast och kåda. Med hjälp av denna teknologi blir det nästan lika billigt att tillverka en produkt som massor av produkter. Det kommer bl a att innebära att dagens fördelar med stora produktionsanläggningar minskar drastiskt men framförallt innebär det att individuella önskemål direkt kan ligga till grund för de produktbeställningar vi gör via en beställarfunktion på Internet. Hittills har 3D printing framförallt använts för att göra prototyper inom flyg, fordons och medincinteknikindustrin. Nu blir det en tillverkningsresurs som förhoppningsvis gör att vår del av världen inte längre tappar produktionskapacitet till länder med billig arbetskraft. Snarare kommer produktionen att flytta tillbaks eftersom det blir fraktkostnaden som blir den stora kostnaden och inte tillverkningen. Konkurrensen bland tillverkare kan öka, eftersom etableringshindren minskar. Ja, möjligheterna är enorma. För att inte nämna de positiva effekterna på vår miljö och vårt klimat. Om denna teknik håller går vi från en centraliserad tillverkningslogik till en decentraliserad tillverkningslogik. Håll i hatten! Vi lever i en underbar tid. http://vimeo.com/6963833


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar