fredag 11 mars 2011

Naturens kraft

Mina tankar hos de drabbade
Till att börja med är mina tankar med det japanska folket i den svåra stund som många personer och familjer nu upplever i Japan. Inte minst mina vänner, föredetta kollegor och bekanta som drabbats och fortsätter att drabbas av naturens enorma krafter. Särskilda tankar till en vän som förlorade sin dotter i gårdagens kaos. Jag hoppas att inte alla deras kärnkraftsverk nu skapar en ytterligare katastrof. Tänk vad "fjuttigt" mycket är när man ställer det i förhållande till händelser som t ex de som nu sker i Japan. Tänk vad mycket negativ energi vissa kan lägga på att det t ex finns mindre brister i snöröjningen......

Träning, träning och träning
Som vanligt handlar framgång om ambition och därefter träning, träning, träning och åter träning. När jag bodde i Japan fanns viljan att tygla naturens krafter. Inte minst de gamla japanska trädgårdstraditionerna vittnar om viljan att kunna styra naturen. Självfallet vill japanerna göra allt de kan för att styra naturens enorma krafter. Japan har en lång historia av jordbävningar. Tre kontinentalsocklar möts strax utanför Japans kust och det gör att risken för jordbävningar är mycket stor. Ur det perspektivet känns det mindre lämpligt med så många kärnkraftsverk i området. I pricip hade vi jordbävningar varje vecka när jag bodde där. Endast en gång var jag med om en som mätte 7.2 på Richterskalan. Varje månad tränade vi alla jordbävningsscenarier! Enorma pengar satsas på system för att försöka förutse jordbävningar. Bostäderna byggs väldigt rubust. Det är bl a därför som byggnaderna står kvar även när de har så kraftiga skalv. De t o m river hus efter bara cirka 30 år och bygger nytt för att säkra den senaste och skalvsäkraste konstruktionen. Jämför det med de betydligt mindre skalven i Kina och Haiti där 100.000 tals personer dog.

Futtigt men sannolikt
Nu är det mycket sannolikt att världen går mot en lågkonjunktur igen. Oron i mellanöstern och därtill kopplade höga energikostnader och nu katastrofen i Japan, världens tredje största ekonomi, kommer att få effekt!  Små utmaningar för oss i vår del av världen i förhållande till alla oskyddade civila som t ex i Libyen utsätts för en enormt mycket starkare militärmakts kraft eller det japanska folkets lidande och utmaningar efter det som nu drabbat och drabbar dem. Det är viktigt att ha perspektiv på sin egen tillvaro. Tycker du att vi är bra på att ha perspektiv på vår tillvaro i Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar