onsdag 6 april 2011

Evigt ung

Linus Thunström
Linus Thunström, teaterchef på Uppsala stadsteater, är en mycket energisk och intressant personlighet. Jag har haft förmånen att träffa honom ett antal gånger och jag gillar mötena för han har en speciell blick som för mig vittnar om nyfikenhet, bestämdhet och ambition. Han har på kort tid visat att han är en mycket duglig konstnärlig ledare. Uppsala stadsteater har verkligen utvecklats till en modern teatralisk plattform som lockar trots den enorma konkurrensen om vår dyrbara tid. Bra jobbat Linus!

Evigt Ung
En av pjäserna som spelas på teatern heter "Evigt Ung". Den är bra och i synnerhet när man går på den med sin morfar som är inne på sitt 90e levnadsår. På ett roligt och tydligt sätt förmedlar regisören och skådespelarna frustrationen med att bli äldre, konflikten med omvårdnanden som inte alla gånger respekterar den individ man själv ser sig som även om skalet förändrats samt att de allra flesta av oss fortfarande har barnet kvar innom oss även på äldre dagar. På många sätt. Föreställningen är mycket bra! Bra jobbat!

Aldrig nog
Jag skulle gilla att se hur Linus teater skulle kunna få till en skildring av dagens ohållbara konsumptionssamhälle. Den rika och högavlönade bankdirektören som aldrig tycker att hon har tillräckligt eller får tillräckligt hög ersättning för sitt riskfyllda uppdrag och Kalle Kula som knappt har en genomsnittligt inkomst + fruns motsvarande och ändå lever i ett för dyrt hus, två bilar, utlandssemestrar etc (dvs med en väldigt hög belåning). Linus talar om att gestalta viktiga frågor på ett enkelt och nytt sätt. Hur kan detta gestaltas bättre. Det är ohållbart! Både bankdirektörens attityd och Kulas är ohållbara. När kommer pjäsen Linus?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar