måndag 6 juni 2011

Du gamla du fria!

Friheten värd att försvara
"Du gamla du fria..", är det 40-talisterna det handlar om? Skulle kunna vara det men det är vår nationaldag! Dagen då vi kan fira och glädjas över att människorna som befolkat den yta som kallas Sverige under många generationer varit rätt kloka. Uppe i de allra nordligaste delarna av vår värld har vi byggt ett samhälle som bygger på ömsesidig respekt, frihet, samarbete och internationellt affärsutbyte. I stark kontrast till många andra platser i världen har vi länge varit en plats där människor har varit fria och inte trälar åt överheten. Friheten, känslan av friheten, är viktig för oss. Eftersom den som är "satt i skuld är icke fri" är Centerpartiets förslag om att alla skall få lite bonus för att spara lite mer ett mycket bra förslag och ett förslag som värnar vår frihet. Vår frihet är värd att försvara varje dag och den får inte tas för given. Vår frihet är hotad om man har för stora lån! Den personliga sårbarheten om man har för stora lån är osund. Sverige skall fortsätta att vara ett av världens friaste samhällen. Vårt samhälle skall också bli ett samhälle där svenskarna känner sig mer fria. Det förutsätter ett bättre individuellt sparande. Grekerna önskade nog idag att deras politiker inte levt över folkets tillgångar i den utsträckning de gjort. Grekerna önskar nog att de sparat lite mer för att ha en liten buffert när vargen kommer.

En fantastisk del av världen
Sverige är en fantastiskt del av världen. För att bara nämna några av alla fördelar som vi har av att leva och verka utifrån en bas i Sverige;

- Våra årstider bjuder på variation och ständiga metaforiska livscykler

- Vår tillgång till rent vatten och bördig jord i förhållande till befolkningen är fantastisk

- Alla våra barn ges en bra chans till en bra kunskapsstart i livet

- Vår barnomsorg gör att alla har en chans att jobba

- Vår äldreomsorg gör att alla har en chans att jobba och att vi lever allt längre

- Vårt kreativa sinne skapar innovationer och affärsverksamheter som skapar basen för vårt välstånd

- Vår nyfikenhet har gjort oss till handelsresande i hela världen och därigenom skapat affärsband som borgar för ett generellt välstånd i världsklass

- Vår allemansrätt som ger oss möjligheten att njuta av vår underbara natur utan större begränsningar


Kort och gott, Sverige är fantastiskt! I synnerhet nu när vi blir allt friare med allt lägre skatter. Hipp, hipp Hurra för Sverige och oss som bor här! Vi är rätt duktiga på att skapa bra saker tillsammans jämfört med många andra! Det är värt att fira!


Seperation
Tyvärr tvingas jag konstatera att det mesta har sin tid. Tiden är inne för en separation. En separation kan vara mer eller mindre påfrestande. Vi har haft en längre tids relation. Tillsammans har vi rest runt om i världen. Vi har varit tillsammans både i glada och i tråkiga sammanhang. Ibland har vår relation inte fungerat men efter olika ansträngningar har vi lyckats få igång den nödvändiga energin mellan oss som krävs för att utbytet skall kännas givande. "Snurren" börjar bli allt för trött. Jag måste hitta en efterträdare. Min trogna rakapparat har gjort sitt. Frågan är om jag bara kan lämna in honom till elavfallsstationen eller om jag skall hedra honom på något annat sätt för alla goda insatser genom åren och runt om i världen. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar