söndag 5 juni 2011

Ett centerparti i kris

Finns krismedvetandet?
Förnekelse är inte ovanligt hos utsatta personer och grupper. Det finns beteendevetenskapliga förklaringar till varför vi människor gärna flyr förnekelsevägen istället för att se verkligheten i ögonen och utifrån det hitta alternativa vägar framåt. Finns det ett tillräckligt krismedvetande inom Centerpartiet? Precis som många politiska journalister är jag inte säker på att krismedvetandet är stort nog, och det är tillräckligt oroande. Inom Alliansen är alla partier förutom M i kris. Jag tillåter mig att tycka att i vart fall Centerpartiet kan vända sin kris till framgång, bara vi börjar acceptera att vi har en kris och att den nationellt handlar om vår oförmåga att driva vår politik på ett sätt som gör att väljarna förstår varför en röst på C är viktigt. Personligen är min reflektion kopplat till dagens DN ledare = Centerpartiet i Uppsalas förslag på Invånartjänst. Centerpartiet har idéerna men måste också driva de viktiga frågorna som jobb, livsmedelsförsörjning, energiförsörjning, klimatsmart samhälle och decentralisering.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/sluta-fega-om-jobben

Låt pengarna jobba
Jag delar också Peter Wolodarskis syrliga reflektioner på att Alliansen går mot vägs ende om inte C skärper till sig. Han frågar bl a varför inte C använder alla sina pengar till att just bli ett tydligare politiskt alternativ i Sverige. Vad är meningen med att ett politiskt parti är rikt om det inte har något politiskt inflytande? Han tycks tycka att M borde förstå att Alliansen riskerar att förlora makten om inte M blir mer ödmjuka men inser att det inte kommer att hända utan C och KD måste själva göra sitt jobb att bli mer relevanta och attraktiva. Så snart det finns idéer inom C måste partiets tillgångar jobba för att vi skall få mer stöd bland väljarna.
http://www.dn.se/ledare/signerat/tuppkammens-pris

Centerpartiet har idéerna
På många sätt råder idétorka inom politiken. Det parti som inom sina led lyckas få fram intressanta förslag som förbättrar våra största utmaningar är Centerpartiet. Ett exempel är Invånarkraft för att involvera alla personer som idag lever i utanförskap och många gånger är beroende av försörjningsstöd. Dagens utspel från Annie Johansson om att få göra avdrag för sparande är ytterligare ett mycket bra förslag. Förslaget bidrar till att fler svenskar ser sparande som något bra.
http://www.dn.se/debatt/pengar-pa-banken-i-sverige-ar-fortfarande-en-klassfraga
Lars-Gunnar Ericsson, ett tidigare kommunalråd för Centerpartiet i Uppsala, motionerade för att Uppsalas lantbrukare skulle få samma förutsättningar som övriga lantbrukare inom Europa. Inom Centerpartiet i Uppsala tycker vi fortfarande att det är viktigt för att säkra vår livsmedels och energiförsörjning i framtiden. Trots det uppfattas Cs lantbruksminister som mycket lam i dessa frågor och t o m KD kliver fram och driver företagarfrågor på landsbygden som är identiska med de C i Uppsala drivit under flera år. Ur led är tiden.

Det är dax för Centerpartiet att ta den plats i samhällsutvecklingsdebatten som vårt politiska program förtjänar! När vi jobbat igenom hur vi måste förändra oss hoppas jag att vi låter våra pengar jobba för att göra Centerpartiet mer relevant och mer attraktivt för Uppsalas och Sverigs övriga befolkning.

2 kommentarer:

  1. Annie Johanssons förslag att det skall bli ett avdrag på skatten för kapitalinkomster är jättedålig stimulans om den har till syfte att stödja dem som har 10000 eller mindre i buffert. Om man är intresserad av att rikta åtgärder mot dem som har det sämst då kan man dra av 5000 kr på skatten riktat mot dem som har väldigt låg inkomst. Säg under 100000 kr till exempel.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker förslaget är bra. Det är tänkt att stimulera till sparande och inte till konsumption. Ett rent skatteavdrag eller sänkt skatt går sannolikt enbart till högre konsumption. Ibland är det viktigt att rikta insatser för att driva beteendeförändringar. Svenska folket är bland de högst belånade i världen. Det är dax att vi åter lär oss att spara lite mer innan vi konsumerar.

    SvaraRadera