onsdag 20 juli 2011

Fiction eller verklighet?

Är verkligheten hemskare än fiction?
Under semestertider är vi många som läser böcker och fyller på med annorlunda perspektiv och spänning i tillvaron. Sverige har varit särskilt framgångsrika på att fostra duktiga kriminal deckar författare. Hur blev det så? Ibland är dessa böcker skrivna utifrån verkliga händelser men ofta är det påhittade historier, dvs fiction. Det som händer kring Murdochs media imperium är sannerligen ingen fiction och tycks överträffa de flestas manuskreativitet. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att det handlar om media och makten över våra tankar.

Ändlös girighet och makthunger måste tämjas
Det är helt klart att girighet och maktbegär både är starka drivkrafter men också stora hot mot grupper och samhällen i stort. Balans är ingen dålig ambition och den ambitionen är nog vägen som har störst möjlighet att leda mot hållbarhet i de flesta sammanhang. Innebär balans att det blir tråkigt? Det tror jag inte utan i strävan efter balans kommer vi alltid att få kraftiga svängningar som kräver korrigeringar. Precis som för oss människor. Vi har bra och dåliga dagar. För de allra flesta av oss är de flesta dagarna rätt ”vanliga”. Murdochs allt för starka mediaimperium, och därigenom makten att styra över våra tankar, är oacceptabel om man tror på mångfald, demokrati och en fungerande marknadsekonomi. Girigheten och makthungern har inte bara gjort att News corp lett av Rupert Murdoch på allvarligaste sätt kränkt tusentals personers personliga integritet för att sälja lösnummer, sannolikt bär ledningen nu också ansvaret för att människor som med stark trovärdighet kan vittna börjar dö. Samhället och i synnerhet västvärldens politiker måste kraftfullt sätta ner fötterna och säga att vi accepterar inte detta! I ljuset av att denna affär är många år gammal och att den uppenbarligen under lång tid tystats ner visar också att det är högst olämpligt att politiker umgås privat med mediarelaterade personer.

Personlig integritet och konkurrens måste skyddas bättre
Jag tycker att den personliga integriteten måste stärkas i lag. Jag tycker också att Europas och Sveriges lagstiftning inom konkurrensområdet måste skärpas. För att samhällen skall utvecklas så bra som möjligt krävs mångfald och då måste vi begränsa de ambitioner som finns, både inom det offentliga och det privata, att bygga monopol eller i vart fall starka oligopolmarknader. Anser du att det finns behovsområden där monopol är enda lösningen för att effektivt och till rimliga priser erbjuda oss invånare dessa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar