onsdag 27 juli 2011

Ordens makt

Bra med öppen debatt
Om man är en verklig demokrat måste en utgångspunkt vara att vi vågar samtala och tillåta oliktänkande. Det är i samtal och debatt som idéer kan växa sig starkare och det är även i dessa sammanhang man kan urskilja goda intentioner från onda. Jag både gillar och ogillar dagens DN ledare.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ord-goder-hat
Visst använder många för starka ord när de samhällsdebatterar. Så är det. Samtidigt ses det sannolikt som nödvändigt för att nå igenom i det oändliga brus av information som sköljer över oss. Det är väl inte bara en tillfällighet att media konsekvent använder starka och ofta felaktiga rubriker för att väcka intresse och provocera. Vad tror du? Oavsett vem som använder dessa starka ord är de säkerligen uttryck för en ambition att nå igenom bruset.

Att människor har starka och ibland fruktansvärda åsikter är en del av en öppen demokrati. Det olustiga är när andras tolkningar av det som sägs och skrivs bygger på en logik om att skapa konflikter och att förstärka dem. Om vi lyssnar mer till varandra blir det alltid bättre. Även på människor med en mycket olustig inställning. Då kan vi föra ett bättre samtal om vår nutid och framtid. Då kan vi också bättre förstå när vissa människors åsikter är rejäla övertramp och hot. Media bär ett mycket stort ansvar för hur tonen i samhället utvecklas. Som jag skrivit tidigare hoppas jag att Murdoch imperiet faller och att vi får en mer seriös media i framtiden. Det skall bli intressant att följa hur lagstiftarna i England skall försöka driva utvecklingen åt det hållet.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/pressen-bor-ta-mer-hansyn-till-offren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar