lördag 6 augusti 2011

Ändrad livsstil

Tyvärr kan jag inte lägga till länkar via denna dator. Trots det kan jag varmt rekomendera att du läser dagens ledare i DN! Den är ingen munter läsning men väldigt bra. Inte minst är den bra för journalisten, själv 40-talist, konstaterar att historiskt har det aldrig funnits en generation som fått en så fantastisk livsresa som just 40-talisterna. Han konstaterar, som i flera av mina blogginlägg, att det kraftigt avviker från vår mänskliga historia. Han konstaterar också att dagens västerländska samhällssystem har nått slutet av sin väg och att en ny väg med nya livsstilsideal måste skapas. Han konstaterar också att det är ett annat system som tar över just nu, det kinesiska. Har du hört det på den här bloggen förut?...... Vill du att nästa väg skall bli en väg med moderna former av diktatur? Vill du att vi åter skall gå mot en ny tid med stora sociala slitningar i vår del av världen? Tycker du att det är ok att stora delar av befolkningen, tills pengarna är slut, försörjs av en allt för liten andel arbetande samtidigt som en liten del av världens befolkning ansiktslöst styr världen via sina egna och de allt mindre pensionsbiljarderna? 

Tycker du att det är ok att vi lever med en livsstil som sliter ut jordens miljö och klimat i en allt snabbare takt? DN journalisten har helt rätt, vi måste skapa ett nytt samhällssystem där en ny livsstil blir stjärnan. De folk och de länder som lyckas genomföra denna omställning kommer att bli vinnare. Alla andra går en mycket jobbig framtid till mötes. Det måste bli ett slut på att glorifiera ytlighet, överflöd, girighet och kortsiktighet. Wall Streets Gordon Gecco sa "Greed is good". Så är det om man endast tycker att de som dör rikast på kyrkogården är de människor som är framgångsrika. Under min aktiva tid inom Juniorhandelskammaren var det "Service to humanity is the best work of life" som kändes bäst för mig. 

Vilket system kan vi bygga som är bäst för mänskligheten, för alla? Knappast det kommunistiska. Den ismen, som så många andra, går snett i att inte acceptera av vi trots allt är människor med alla för och nackdelar det innebär. Det marknadsekonomiska, det kapitalistiska, som vi känner den ser ut att falla. Jag tror dock att den är den bästa av de vi känner idag. Det är ju den som kineserna till stor del har tagit till sig och på bara 20 år tagit över världen utifrån..... Det som framförallt gått snett i vår västerländska marknadsekonomi är att krafter som tror att marknaden kan reglera sig själv har haft för stort inflytande. Kortsiktiga affärsintressen måste balanseras av politiska stabilisatorer (som inte får hämma konkurrens). Politikerna måste skära bort en massa onödiga regler men också skapa nya och mer tidsenliga som sätter stabilare spelregler för hur finansklippare i världen får agera och för hur konkurrens upprätthålls. Hur svårt kan det vara? Kanske lika svårt som att skära i den amerikanska försvarsbudgeten................ Vilka är våra alternativ? Har vi för få politiker med gedigen bakgrund? Tydligen är det så enligt en serie Di artiklar under sommaren. 

Det är dags för en ändrad livsstil! Det är dags för en tid där de häftigaste semestrarna är cykel och camping, där vi äter upp det vi köper (förhoppningsvis inte för mycket), där vi nyttjar kollektivtrafiken, där alla som kan bidrar på något sätt till det gemensamma, där näringslivet består av betydligt fler medelstora företag, där våra barn lär sig ännu mer och att jobba gemensamt för att nå goda resultat, där vi bygger ut de alternativa energislagen betydligt kraftfullare och där vår integrationspolitik blir snabbare och mer inkluderande. Vad väntar vi på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar