tisdag 2 augusti 2011

Instabilitet inom kaos

Kaos
Enligt många relevanta vetenskapsmän är kaos ett feltolkat ord. Enligt dem lever vi i en värld som kan definiteras som kaos och där kaos i sig är det enda konstanta. Inte minst hjälper Einsteins relativitetsteori till att vetenskapligt bevisa att allt ständigt är i rörelse och att inget någonsin är som förr. Kaos är med andra ord den verklighet inom vilken vi verkar. Inom detta kaossystem lyckas bakterier, celler, människor och andra liv att ibland skapa små öar av struktur och ordning. Även den strukturen och ordningen är i ständig förändring och faller oftast sönder när den inte längre tjänar sitt syfte eller när någon starkare och mer organiserad makt tar över. Darwins läror om att den som är bäst på att anpassa sig överlever kan med fördel kombineras med kaosteorierna. Alla som försökt starta företag vet att det ofta är kaotiskt i början och i takt med att det börjar gå bra orkar man också att bygga strukturer som gör verksamheten mer stabil.


Instabilitet i Kaoset
Om si så där tjugo år kommer vi att förstå vidden av den tid vi nu upplever. De strukturer vi byggt upp i västvärlden och inte minst i mellanöstern gungar och påvisar märkbar instabilitet. Samtidigt som Kina växer sig allt starkare.


Vissa tror att politik är något värdelöst men det är ordningen i kaoset för att försöka få med sig så många människor som möjligt mot en framtid som upplevs så bra som möjligt för i vart fall en majoritet. Bättre än så är det sannolikt svårt att få det i en värld som är en del av kaos. Stora delar av västvärlden lyckas inte längre, utifrån dagens samhällssyn, skapa det mervärde som krävs för att upprätthålla vår höga välfärd. I mellanöstern har tillräckligt många människor fått nog av att bara några få, som ärvt den, lever i sus och dus medan andra kämpar på existensminimum och utan chans att förverkliga sig utifrån egen duglighet. I t ex Kina, Indien, Brasilien och Ryssland vill alla invånare ha det minst lika bra som medelklassen i Sverige. Utöver våra konstruerade samhällen brottas vi nu också med allt större och globala miljö och klimatutmaningar. Miljö och klimatutmaningar som vissa fortsätter att ifrågasätta.....

Sverige utgör inget undantag
Sverige utgör inget undantag. Även här måste vi bli bättre på att skapa ekonomiskt mervärde i en ny tid. Även här måste vi bli bättre på att motverka den negativa miljö och klimatutveckling vi är en del av. Även här har vi politisk instabilitet. I Uppsala har regeringen endast 1 rösts övervikt. En rösts övervikt i en kaotisk värld, där inte alla respekterar de demokratiska spelreglerna, är inte så stabil. I Sverige saknar regeringen egen majoritet. Det är inget ovanligt men det gör regeringen mycket instabil i en tid som är väldigt riskfylld. Jag läste också idag en artikel om att t o m en instuítution som IKEA går mot instabilare tider. I Kina har det nu skapats ett bolag som helt kopierat IKEAs affärskoncept. Jag tror att det hade varit omöjligt att bli ett seriöst hot om bolaget startats i vilket annat land som helst förutom i Kina. I Kina kan detta företag lätt bygga upp en enorm marknad för att den dag då Ingvar Kamprad dör börja sin resa ut i världen. För första gången på väldigt många år tror jag att Kamprad är orolig för sin skapelse. Vi lever i en instabilare tid än under de tidigare 40 åren. Vi lever i en brytningstid! Vi lever också i en tid där vi ur vårt ständiga kaos kan skapa något helt nytt som banar en positiv väg framåt för våra kommande generationer. Det är fantastiskt kul att leva! Vilken tid tror du att vi är påväg in i mänsklighetens korta historia? Kan det finnas instabilitet inom kaos?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar