fredag 26 augusti 2011

Okunnig och Grattis!

Beteende vetenskap
Jag såg ett mycket märkligt reportage på svensk TV. Reportern var i 50-års åldern och verkade rimligt världs van. Trots det uttalade han en mycket stor förvåning över hur de unga männen i Libyen kan utsätta sina landsmän för ett sådant övervåld som de gör. Han reflekterade och kunde inte minnas något liknande sedan Balkan krisen. "Hur kan brödrafolk utsätta varandra för något så grymt och fruktansvärt". Jag fövånas över att reportern verkar så naiv och oerfaren. Unga testosteron stinna män gör väldigt hemska saker mot varandra varje vecka här hemma i Sverige. Det märkligaste med hans perspektiv tycker jag är att när du varit ute i världen mycket och mött folk från alla jordens olika kulturer, då vet du att likheterna mellan oss människor inte har med nationalitet att göra. Likheterna har oftas med livsinställning och livsval att göra. En grupp svenskar som förtryckts av en annan grupp svenskar skulle utan tvekan kunna utföra minst lika hemska saker mot varandra som i Libyen eller tidigare på Balkan. Tro aldrig något annat. Vad tror du?

Moderaterna
Grattis! Det är imponerande hur duktiga Moderaterna är på att driva sin image och sin enkla politiska linje. På ett utmärkt sätt lyckas M fortsätta att beskriva sig som det nya arbetarpartiet som vill ge mer till dig som jobbar och mindre till dig som inte jobbar. I sak står i vart fall Centerpartiet för samma politiska inställning. Som i Internet världen är det dock värdelöst att vara en "me too". C måste kunna bli betydligt tydligare med vad det är som skiljer om jag röstar på C eller något annat. Självklart är de politiska företrädarna viktiga skillnader. Precis som med ett fotbollslag så räcker det inte med känslor för ett lag över tiden om laget bara förlorar och förlorar. Om laget inte kan bemannas upp med företrädare som vinner så är det lika bra att lägga ner. M har idag Reinfeldt och Borg. De finns inte för alltid. Spelar kommer och går. Nu får vi se om Centern går mot en vår...... Vad tror du?

P.S Jag trodde Anders Borg skulle gå till eftervärlden som en klok och kunnig finansminister. Idag blev jag för första gången besviken när han gav uttryck för att inte kunna tänka sig att konjunkturparrera. Skärpning Borg! Du kan bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar