söndag 11 september 2011

Land of the free and home for the brave

Den nationella symbolen för frihet och möjligheter
USA, "the land of the free and home for the brave", har sörjer terroroffren idag. Den 11 september är inte längre min barndomskompis Pers födelsedag. Dagen har framförallt blivit dagen då västvärlden förändrades. Dagen och öppenheten och friheten började begränsas inte minst med hjälp av den så kallade "patriot act". Jag hoppas innerligt att USA tänker om och åter blir den fanbärare för frihet och marknadsekonomi som världen behöver. Världen behöver inte åter igen se klaner styra världens olika hörn. Världen behöver i så stor utsträckning som möjligt styras av kompetens samt engagemang och då är det bra att marknadskrafterna får råda. USA måste nu återupprätta den personliga integriteten och öppna upp för världens duktiga att studera vid deras universitet. Då är USA på rätt väg snart igen. 

Är det viktigt att ta sin utgångspunkt i marknadsekonomi? Ta bara Centerpartiets riksordförandeval som exempel. Hade inte C haft en öppen match om ledarrollen då hade garanterat några få idag ledande nationella företrädare valt ut den de själva ville se som ny ledare och av sina egna anledningar. Maud Olofsson hade troligen inte hoppat av än heller. Nu blev det inte så utan när kandidaterna själva fick visa upp sig, och jämföras, då valde marknaden ett "wild card", dvs Annie Lööf. Centerpartister är sannolikt det parti som bäst försvarar friheten och som har de tappraste representanterna.  Tror du att Socialdemokraterna skulle kunna välja en ny ledare med Annie Lööfs profil (bortsett från hennes politiska kompass)? Det tror inte jag. Socialdemokraterna har tappat sin tapperhet.

Svenska i Sverige
Det var riktigt tråkigt att se ett positivt program idag. Programmet handlade om en grupp äldre invandrarkvinnor som nu på allvar lär sig svenska. I takt med att de lär sig språket bryts också stora delar av deras utanförskap. Hur kan det vara tråkigt att den positiva utvecklingen äger rum? Jo, de hade levt i Sverige under många år men inte lärt sig svenska på riktigt förrän nu. Flera av dem var tidigare analfabeter. Det är skamligt. Alla som lever i Sverige måste lära sig svenska och nästan alla kan lära sig ett nytt språk väldigt bra på tre år om man studerar det och samtidigt övar dagligen. Svensk invandrarpolitik har fortsatt stora förbättringsmöjligheter. Vad tycker du? I ett land som står för frihet och hjältemod, där måste alla ges nyckeln till frihet och det är att behärska det språk som gäller där man lever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar