lördag 5 november 2011

Växthus

Växthus behövs för att mångfalden skall ha en chans
Varför har vi växthus i Sverige? Om jag har förstått rätt är huvudskälet vårt väder som inte tillåter växodling under stora delar av året. Vissa önskade grönsaker och frukter skulle aldrig trivas i så nordliga breddgrader som här. I växthuset skapas dock förutsättningen för växtkraft som annars saknas. Precis så är det med universitet, företag och vänskapsgrupper. I det stora sammanhangen kan det vara svårt att känna att man utvecklas tillräckligt mycket inom det som man själv värdesätter. Inom universitet med inriktning som man själv gillar, bland vänner som älskar att samtala om saker som förenar eller inom politiska partier där ideologiska och filosofiska samtal kan bidra till att jag växer som människa, där kan vi finna våra mänskliga växthus. Jag tror att alla människor behöver liknande växthus för att må bra.

Jean Guitton
"Finkänslighet är en art av skarpsinne: den är ett skarpsinne som hänför sig till känslans område och främst till konsten att gissa sig till en annans känslor"

"På alla områden (det må röra sig om politik, om krig, om konst eller om helighet) uppenbarar det sig efter flera tomma århundraden sådana andar som är överlägnsa till och med de sttörsta, sådana som Platon, Leonardo da Vinci och Pascal. De är som ett släkte för sig, en ensamhet, ett språk, ett universum. Och ändå finner vi oss mycket lättare hemma med dem än med genier av en lägre ordning eller med spirituella och talangfulla människor."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar