lördag 17 december 2011

Maktspel

I det lilla och i det större
Det är bra för media att det alltid finns konflikter att fylla våra medier med. I vårt lilla land fyller Kristdemokraterna och Folkpartiet på med ständiga politiska konflikter inom partierna och mellan partier. I det lilla handlar det om maktspel och enskilda individer som driver egna agendor, av olika skäl. Partier i kris fylls mer av dessa slitningar och konflikter. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Alla som ger sig in i en "lek" får ta ansvar för sina handlingar och sina vägval. Indianerna i USA valde att aliera sig med engelsmännen i samband med att USA blev av med England som överhet. Indianerna fick betala ett högt pris för att de valde "fel" lag att samarbeta med. Är det konstigt att det är så? Vad tycker du?

Ryssland
Vår stora granne i Öster, Ryssland, får väldigt lite mediautrymme i Sverige. Varför är det så? Det är trots allt en stormakt som ligger nära oss och som vi genom historien har haft många tråkiga konflikter med. I den senaste Financial Times har de en hel artikelserie om Ryssland. De är läsvärda!

Ryssland är ett väldigt auktoritärt samhälle. Landet saknar demokratiska traditioner. Efter Sovjetunionens fall, som blev möjlig pga väldigt låga oljepriser under en längre tid, har de allt högre oljepriserna, korruption och sanslös konsumtion drivit landet till att vara där det är idag. Ett land med väldigt mycket organiserad brottslighet och där allt, inklusive det som styrs av det offentliga, går att köpa för pengar. T o m titeln "Vor v zakome" = maffiaboss går att köpa för pengar. Den titeln, som anses ha hög status... kunde man tidigare bara få om man suttit många år i fängelse. Rysslands mest populära Dokusopera heter "Svärmor" och är en ännu vulgärare version av "Big brother". En ansedd rysk jounalist som är specialist på organiserad brottslighet beskriver också hur avrättningar inom den undre värden ger uttryck för olika status. Bl a beskriver han att "to be shot by a Kalashnikov is the ultimate form of respect. It´s a very good death for a Russian". Vår stora östliga granne är ett mycket hårt land. Det gäller att vara medveten om det. Bara det att kopplingen mellan den organiserade brottsligheten och Kreml anses väldigt stark gör att alla grannar bör vara ännu mer vaksamma än vad jag upplever att vi är. I alla fall Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar