onsdag 28 december 2011

Skyldigheter ger rättigheter

En klubb
Vad innebär det att vara med i en klubb? Vad innebär det att vara medborgare i en Kommun, ett land eller i EU? Är det någon skillnad? Jag anser att skillnaden är liten. Är det inte så att när man är med i en klubb så förväntas man göra vissa saker och i utbyte mot det förväntar man sig att få något tillbaks? Du kanske är med i någon förening. För att få vara med brukar man vara tvungen att betala en medlemsavgift. I många föreningar måste man även gå på ett antal möten för att inte förlora sin rätt till medlemskapet. I utbyte får man t ex tillgång till kontaktnät, möjlighet att lyssna till utvecklande föredragshållare etc. Som en medlem i en Kommun eller i ett land förväntas vi göra vårt yttersta när vi går i den skattefinansierade skolan. Vi förväntas sedan jobba och betala tillbaks det vi kostade som unga genom skatt. Vi förväntas också bidra med mer skatteintäkter än att täcka våra tidigare kostnader för att både finansiera vår egen ålderdom men också delfinansiera alla de som av olika anledningar inte jobbar och bidrar till skatteintäkterna. I utbyte mot att vi gör våran del av medlemskapet får våra barn gå i skolan, våra äldre omsorg, sjuka vård och de som inte kan försörja sig själva stöd med försörjningen. Som medlemmar i en Kommun och i Sverige förväntas vi också följa de demokratiskt beslutade spelreglerna, det vi kallar lagar och ordningsregler. Vi har inte bara rättigheter som en del verkar tro. Vi har också skyldigheter för att det gemensamma skall fungera.

Alliansen
Jag tycker att det är glädjande att Alliansen på område efter område blir tydligare med att samhällsmedlemskapet handlar om både rättigheter och skyldigheter. Nu senast var det Utbildningsministern som fått igenom att elever som skolkar inte heller kan förvänta sig studiestöd. Om inte gränserna för "skolk" sätts orimligt låga är det ett utmärkt exempel på vilken slapphet som funnits tidigare. Det är för mig självklart att du inte skall få studiestöd om du missköter dina studier. Varför skall andra finansiera mina studier om jag själv inte tar det stödet på allvar och gör mitt bästa för att lära mig så mycket som möjligt? 

Min son skall inom kort åka till Bangladesh på ett skolprojekt. Alla svenskar borde få besöka t ex Bangladesh och därigenom bättre förstå hur bra vi har det i Sverige. Bra skapas bara genom att vi alla gör vårt yttersta som medlemmar i den kommunala eller nationella klubben vi ingår i. Hur kan det vara svårt att förstå? Det är de förväntade skyldigheterna som ger oss rätten till våra rättigheter. Hur ofta hör du en politiker, som faktiskt föeträder folket, säga det? Tror du att många i vårt samhälle känner till vilka skyldigheter vi har som medlemmar i en Kommun eller i vårt land? Är det en skyldighet att göra sitt bästa i skolan när de som har jobbat och jobbar avstår egen ersättning för att våra barn och unga skall få gå i skolan? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar