söndag 1 januari 2012

2012 - vad händer?

Sönderfall eller nya positiva vägar?
Vad kommer då 2012 att bjuda på? Jag konstaterade igår, som Bo Ekman, att ingen vet vad som händer i morgon.... Vem kunde vara säker på att det skulle snöa där jag är idag? Härligt med lite snö som gör det lite ljusare i mörkret. 

Till att börja med lärde jag mig under 2011, utifrån delvis egna erfarenheter, att medias makt inte balanseras med en pressetik som bygger på att man respekterar människors personliga integritet. Under ett år har vissa Uppsalamedia felaktigt skrivit eller pratat om vad jag tycker.... Är inte det fantastiskt att vissa journalister tycker att de är bättre än jag själv att tala om vad jag tycker. Det är självklart sjukt men det är en viktig insikt att vi aldrig utan sund skepsis och källkritik får tro det som media för ut. Vi får aldrig glömma att det finns massor av lobbyister med egna agendor där ute. Vi får aldrig glömma att tuffa tidplaner, knappa resurser och jakten på säljande rubriker t o m fick Rupert Murdochs allt för stora och mäktiga mediaimperium att grovt begå brott mot den personliga integriteten genom avlyssning av privatpersoners telefoner och telefonsvarare! Med denna insikt kanske vi också kan inse att det paradigmskifte som äger rum i Sverige mot fler alternativa producenter av skattefinansierade tjänster i grunden är mycket positiv. Om media också beskrev de problem som finns inom den offentliga produktionen skulle vi förstå att det finns kvalitetsproblem överallt. Oavsett var dessa kvalitetsproblem finns är de oacceptabla!

Vi kan inte förutsäga framtiden. Trots det skall jag försöka se de stora dragen av vad 2012 kommer att bjuda på. Vi får se hur nära jag kommer;

Världen
Västvärldens överkonsumtion fortsätter att ge baksmälla och vi tvingas sanera våra enskilda och nationella ekonomier. Trots att det är en jobbig process så leder den också fram till nya och positivare tankemodeller om hur vi skall bygga hållbara samhällen i en ny tid. En ny ism börjar ta form, En ny ism som just bygger på ett tidsenligt hållbarhetsperspektiv.

Även Kina går in i ekonomiska problem kopplade till en uppblåst fastighetsmarknad. Kinas problem leder till att de inte kan låna ut lika mycket pengar som tidigare till USA. Det sätter ytterligare press på USA som tvingas höja skatterna för de välbärgade och kraftigt rationalisera sina offentliga verksamheter. Det kommer att visa sig vara mycket positivt för USAs utveckling. Obama blir återvald som president. Cameron i England får det allt jobbigare att leda landet. Sarkozy tvingas lämna posten som president i Frankrike. Tyskarna får nog och säger stopp till att subventionera oansvarliga samhällen i övriga Europa. Euron faller inte men det blir ett tydligt A och B lag inom Europasamarbetet. Den Arabiska våren blev inte så positiv som många hoppades på. Precis som i Ryssland ersattes gamla totalitära ledare med liknande nya. Afrika fortsatte att utvecklas positivt tack vare Kinas direktinvesteringar i dessa länder med avsikten att knyta upp kontinentens länder till viktiga råvarukontrakt.

Sverige
Inbromsningen i ekonomin gjorde att Kommuner och Landsting fick öka tempot i sina effektiviserings och produktivitetssatsningar. De fick också skära ytterligare i de budgetar som man tidigare lagt. Anders Borgs stora missar i att bedöma landets BNP utveckling fick honom att verka mänskligare under året. Det visade sig att Bo Ekmans historiska budskap om hur svårt det är att sia om framtiden även inkluderade Borg. Aktiemarknaden föll inte så mycket som man kunde tro. Trots problem runt om i världen fanns en underliggande högre efterfrågan från stora länder som Kina, Indien, Brasilien och Ryssland som mer än väl kompenserade för den minskade konsumtion som infann sig i väst. Socialdemokraterna bestämde sig för att välja en ny ledare och öppnade upp för en ny process för ledarval. Juholtaren vägrade att avgå men partiets starka medlemmar bestämde sig för att en ändring var nödvändig i alla fall och därför påbörjades en öppen process där några nya och "säkra" kandidater kunde plockas fram och där en av dessa med acklamation kan väljas på deras stämma 2013 där också Juholt får sparken. Även Sverige tar stora steg mot en ny ism under 2012 och börjar under året införa Invånartjänst som en viktig metod för att bekämpa utanförskapet. 

2012 blev inget totalt sönderfall men det blev tufft och nytänkande. Mayafolkets bedömning att katastrof skulle inträffa under 2012 kan tolkas som den nya ismens födelse. Eftersom den bl a byggde på en modern variant om fördelningspolitik upplevdes den av de väldigt få väldigt rika som mycket dålig. Utomjordingarna som skulle besöka oss "igen" valde att bara köra förbi jorden. Den stora farkost som kom nära vår jord skrämde upp oss ordentligt och den pandemi som vi länge fruktat började spridas. Även det klarade mänskligheten av. 

Livet i universum och våra korta mänskliga liv går upp och ner. Om vi bara hjälps åt att tänka så positivt som möjligt och samarbetar blir det ofta rätt bra även när det är tuffa tider. 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar