fredag 27 januari 2012

E du en svenne?

Hur ser man ut?
Om man är en genomsnittlig norrman, svensk eller dansk, hur ser man ut? Det finns många böcker man kan läsa för att förstå olika särskiljande drag hos olika folk runt om i världen. De allra flesta svenska företag som skickar medarbetare på uppdrag runt om i världen använder sig av dessa böcker som en del av förberedelser för enskilda eller familjer inför utlandstjänstgöring. Självklart är det generella profiler som beskrivs. Trots att de är generella är de faktiskt väldigt värdefulla om man vill respektera den kultur man kommer till. Det skadar inte att ta sin utgångspunkt i den kultur man besöker och inte utgå ifrån sin egen.

Igår spelade vi ett roligt spel där man samlade på poäng utifrån hur generellt rätt man svarade på olika frågor. Det handlade om att mest göra som den generelle svensken för att få så många poäng som möjligt. Om man svarade helt avvikande fick man betydande straff med poängavdrag. Det var ett väldigt roligt spel. Jag undrar om det används som en del av introduktionsutbildningen för människor som invandrar till Sverige av olika skäl. Utan tvekan gav spelet en rolig insikt i typiskt svenska egenskaper. Det kan vara ett sätt för nya medborgare att snabbare få en känsla för hur det folk som finns i Sverige i genomsnitt är. Tror du att detta spel finns som en del av introdutktionsutbildningen? Tycker du att det skulle kunna vara en bra idé?

Glöm inte de fattiga
Jag är inte ett "fan" till Microsoft. De har inte bjudit världen på någon bra teknik eller smarta gränssnitt. Jag är däremot en mycket stor beundrare av Bill Gates och det han gör med sin enorma, och egen skapade, förmögenhet. Bara för att ge ett perspektiv på hans stora personlighet är att han på Davos mötet säger att de rika länderna och världens väldigt rika företag inte får glömma alla fattiga i världen "bara" för att vi själva nu får det lite sämre.

Jag kan inte tolka det jag ser och läser om mötena i Davos på annat sätt än att Grekland får sälja sig helt och hållet till något annat land och därigenom lösa sina skulder. Som jag sagt tidigare blir det nog Tyskarna som får ta smällen och i utbyte få ett allt större territorium som de styr. Frågan är bara varför de skall ta den kostnaden för att komma över en yta när de ändå styr hela EU i en allt större utsträckning? Hur tror du Euro-krisen kommer att nå sitt klimax?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar