onsdag 25 januari 2012

Mot avgrunden i Davos?

Mäktiga utan framtidstro
Årets Davos möte är slut. Där samlas de "finaste" och mäktigaste politikerna och affärsfolket från hela världen en gång varje år. Där är det tydligt vilka bland de mäktigaste som är mäktigast. Det finns VIP köer även bland de så kallade finaste. Där blir det tydligt att Sverige är ett mycket litet land och att vi svenskar är väldigt få. Det är viktigt att komma ihåg det då vissa partier lätt kan få det att verka som att Sverige är mycket större än vad det är och att vi kan göra mycket större positiv påverkan än vad som är troligt. Den största positiva påverkan vi kan göra för både oss själva och övriga mänskligheten är att gå före och kommersialisera gröna innovativa företag.

I Davos var det väldigt negativt. Kreativiteten var i botten. De redan mäktiga och rika kunde uppenbarligen, för närvarande, inte se hur de skall bli rikare eller mäktigare..... Det kanske är dags att tänka om? Det är sannolikt inte Kapitalism 4.0 som är den bästa vägen framåt, inte ens för de rikaste och mäktigaste. Varför kommer det inte några nya intressanta förslag på ISMer från något eller några av våra duktiga universitet? Hur svårt kan det vara?

Är det dags att göra bankerna folkägda?
Kan det möjlgen vara så att den nya ismen innehåller en formula som går ut på att banker måste vara ägda av folket? Det kanske är helt nödvändigt eftersom folket gång efter gång tvingas gå in och rädda det viktiga banksystemet och därefter gynnas endast några få ägare genom allt för låga räntor till folket osv...... Och våra pensionspengar används för kortsiktigt berikande av personer kopplade till riskkapitalbolag som säljer till varandra och, till sist går någon i putten, och då är det pensionsspararna som får bita i gräset..... Kan det vara så?... Om den grundläggande in och utlåneverksamheten ägs av folket och pensionspengar endast får satsas i obligationer och i riktiga företag,. Då kan övrig finansverksamhet leka med privata riskpengar och satsa de pengarna på alla spekulationsinstrument som har uppfunnits de senaste trettio åren. Jag undrar hur bra dessa finansmarknader skulle fungera då......

Fastighetskrasch
Det börjar nästa lukta fastighetskrasch även i Sverige. Varför säger jag så? Jo nyligen infördes det tänkta kravet på 15% egenfinansiering vid fastighetsköp. Det är positivt men har självklart en stor påverkan på marknaden, då det tidigare varit möjligt att låna upp över tak nocken. I dagarna gick några ledande Moderater ut och tyckte att folket också skall tvingas amortera. Jag tycker att det borde vara en självklarhet att man amorterar på sina lån. Så är det dock inte i en låneekonomi. Är jag då positiv till amorteringskravet? Kanske. Men inte om det är ett direkt krav. Då blir det ett ytterligare hinder för normala svenskar att komma in på bostadsmarknaden. Ett liknande krav skulle dessutom direkt innebära en fastighetskrasch eftersom väldigt många idag lever på marginalen. Hur tycker du att man skall göra med lånekraven framöver?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar