torsdag 26 januari 2012

Stefan, räddaren i nöden

Riddaren i metalldräkt
Likt en riddare i metall dräkt rider Stefan Löven in som den nya ledaren för en sargad socialdemokrti. Förväntningarna är höga. Blir Stefan den räddare i nöden som de så mycket hoppas på? Ligger räddningen i att för första gången hitta en ledare direkt från fackets topp? Inte vilket fack som helst heller. Det klassiska facket. Fackförbundet som framförallt organiserade det gamla arbetar Sverige. Möjligen är det en merit att han heter Stefan. Det betyder ju den krönte så det kanske kan hjälpa... Den krönte metallriddaren får nog en ordentlig utmaning trots namnet.

Centerpartiet kämpar fortfarande för att hitta sitt nya jag. Centerpartiets vilsenhet har pågått betydligt längre än Socialdemokraternas. Centerpartiet börjar nu hitta formerna för en politik och ett sätt att förmedla den som berör betydligt fler än som idag väljer att lägga sin röst på C. Det känns positivt eftersom jag tycker att Centerpartiets politiska program är det bästa för ett fortsatt framgångsrikt Sverige. Socialdemokraterna har knappt börjat sin omprövning. Jag tror fortfarande många Sossar inte fattat att de inte längre är ett parti som i ensamt majestät kan leda Sverige med en minoritetsregering. Om S kommer tillbaks in i en regering, inom de närmaste tjugo åren, kommer det endast vara i regeringssamarbete med andra. Det är något nytt för S i modern tid. Mona Sahlin försökte och höll nästan på att lyckas.

"Small people"
Lövden är aktad inom näringslivet. Det är positivt. Han är en klok och lyssnande person med beslutskraft. Han har också arbetslivserfarenhet!! I New York Times kunde jag läsa att ett gäng amerikanska forskare följt upp Svanbergs (före detta Ericsson chefens) "felsägning" om de "small people" i samband med oljeutsläppen i Mexikanske golfen (kopplade till BP där han är ordförande). De kunde i sin efterforskning konstatera att många ledande personer tror att de är både längre än andra och framförallt mycket klokare. Även här tror jag att Stefan Löven har en fördel, om jag hört rätt. Han sägs stå stadigt på jorden och har inte en uppblåst självbild. Det skapar i vart fall förutsättningar för att kunna leda en omprövning mot något nytt och mer tidsenligt. Eftersom han är van med sammanslagningar kanske han kommer fram till att i vart fall högerdelarna av Sosseriet med fördel kan gå in i Centerpartiet och på det sättet stärka i vart fall en av få kvarvarande folkrörelser ; ).

Föregångsland?
På många sätt är Sverige idag ett mycket bra land för det stora flertalet. Mycket bättre än vad många verkar förstå. Det krävs dock nytändning inom vårt näringsliv för att det skall bestå. På många sätt har också vi svenskar en felaktig självbild inom områden där vi tror att vi är väldigt mer utvecklade än andra länder. I ljuset av S val av ny ledare kan jag än en gång konstatera att t ex Israel, Indien, England, Norge, Finland, Australien, Nya Zeeland, Danmark osv redan haft en kvinna som valts till de demokratiskt mäktigaste posterna. Sverige fortsätter att inte kunna hitta eller i vart fall matcha fram en kompetent kvinna till detta uppdrag. Vi har många kompetenta och beslutskraftiga kvinnor. Varför är det så här i Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar