måndag 2 januari 2012

Trängselsystem

Inte Landstingets ansvar
I dagens UNT kunde jag läsa att P-avgifter, trängselsystem (som kan inkludera trängselskatter) och infartsparkeringar har stor betydelse för hur en kommuns, i synnerhet en storstads, kollektivtrafik utvecklas. Så är det och samtliga dessa frågor är 100% kommunala frågor. Som vanligt blir det snett ibland i media. I Uppsala har vi aldrig pratat om att införa tränselskatt eller något liknande än. Självklart är det ett framtida tänkbart scenarie för att hantera en allt svårare trafiksituation i en trång innerstad med allt fler kommuninvånare. När nu Landstingspolitiker drar igång debatten om tränselsystem kan man i dagens DN på debattsidan läsa om att ett antal trafikplanerare anser det nödvändigt att utvidga billtullssystemet i Stockholm för att 1) stadens trafikflöden skall fungera på ett bättre sätt 2) för att finansiera underfinansierade trafiksystem och underhåll samt drift av de samma. Argument 1) och 2) är valida i Uppsala också. I Uppsala är infrastrukturen väldigt underfinansierad. Eftersom Uppsala ett tag klassas som storstad kanske man måste ha biltullar......... (lite humorförsök även om det är en farlig del av året). Stockholm och Göteborg har ju gått den vägen. Vad tycker du, kan det vara värdefullt för många medborgare om man inför trängselsystem i fler städer i Sverige?
http://www.dn.se/debatt/flexibel-trangselskatt-ger-flyt-at-stockholmstrafiken


Medias makt
Några journalister besvärade sig att fråga mig, som ordförande för den nämnd som bestämmer i frågor som berör vårt lokala trafiksystem, efter Landstingsutspelet. Jag svarade;

1) Inte på den lokala politiska agendan för tillfället

2) Inget akut behov för tillfället

3) Uppsala har som ovan både väldigt trångt i innerstaden och behov av mer finansiering kopplat till infrastrukturen (drift och underhåll)

4) Att trängselsystem sannolikt kommer att beröras kopplat till de cykel och Parkeringsstrategi som kommunen nu jobbar med att ta fram

Inslaget i t ex TV4 blev rätt bra MEN inkluderade inte 1) ovan, dvs att våra lokala politiska partier har inte talat om biltullar eller någon annan form av trängselsystem än.

href="http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_uppsala?title=kommunalradet_stefan_hanna_c_om_trangselskatt&videoid=2131557&utm_medium=sharing&utm_source=embed&utm_name=tv4play.se"


Även på gymet några dagar
Idag var det som vanligt på gymet under årets första veckor. Packat med folk! Det skulle verkligen behövas någon form av trängselsystem dessa dagar för det är irriterande, stressande och dåligt för hjärtat med all trängsel och den tid ett normalt pass tar vid dessa tillfällen. Som tur är, ur ett trängselperspektiv, blir det betydligt glesare bara några veckor in på året........ Jag undrar om de löst årskort eller månadskort. Vad tror du?

2 kommentarer:

  1. Det enda rätta är att lägga ner trängselskatten. Värre skit finns inte. Ta bort den och det omedelbart.

    SvaraRadera
  2. Det var inte ett så balanserat inlägg. Inga frågor är så endimensionella som ditt inlägg indikerar. Vad är det du tycker? Att det får bli som det blir? eller förbud för alla bilar som inte är blå? Hur skall du hantera de problem som alla samhällen runt om i världen måste hantera när trafiken blir allt omöjligare? Trafikflöden för att transportera människor och produkter är rätt avgörande för välbefinnandet i vårt samhälle. Bidra till utvecklingen genom att komma med klokare förslag eller i vart fall förslag och inte bara säga NEJ......

    SvaraRadera