söndag 25 mars 2012

Barnens bästa

Vad skall man prioritera?
Alla vill ha mer, mer och åter mer. Undantagen är få. Inte minst får vi åter följa i media hur de stackars välbetalda direktörerna "behöver" kraftiga ersättningsökningar för att vara tillräckligt motiverade och för att inte riskera att gå till någon konkurrent...... Som vanligt är det pedagogiska ansvarstagandet bedrövligt när avtalsrörelsen är i full gång på arbetsmarknaden och där återhållsamhet är viktigt. Det är inte lätt att jobba med positiv generell samhällsutveckling om allt för många bara tänker på sig själva. Trots att alla grupper ständigt vill ha mer anser jag att den viktigaste samhällsgruppen är våra barn och unga fram tills när de går ur grundskolan. Det är fram till gymnasiet som alla våra medborgare på bästa sätt skall ges bästa möjliga och så likvärdiga möjligheter som möjligt. Det tjänar hela samhället mest på och ingen av oss har valt sina föräldrar. Vissa har tur med sina föräldrar andra har det inte.

Moderaterna skall nu analysera och komma fram till hur barnens intressen bättre skall tas till vara. Det är bra. Det är så klart ett drag i ljuset av att oppositionen fortsätter sin retorik runt barnfattigdomen i Sverige. Det intressanta med Ms planerade analysarbete är att det redan från början tycks klart att det som kommer fram som förslag på medicin måste vara generella lösningar för alla barn. Jag tycker att det är en väldigt dålig väg framåt. Precis som när vi mår dåligt så kan en bra läkare hjälpa oss att felsöka genom att analysera hela vår livssituation och vilka symtom vi säger oss ha. Därefter fokuserar sig förbättringsarbetet på det man tror är fel. Om jag har ont i foten är det foten som skall få stöd och inte hela kroppen. Hur svårt kan det vara att förstå det? Självklart krävs just riktade satsning om man vill att barnens villkor skall bli mer lika.

Säljer delar av Sverige till Norge
I bl a Mellanöstern pågår konflikter där man i grunden skyller på oförrätter för flera tusen år sedan. Delar av Sverige har för inte allt för länge sedan tillhört dåtidens Norge. I dagens UNT kunde man på ledarsidan läsa lite om de territorier som tidigare varit norska. Bl a Jämtland. Med tanke på att våra grannar i väst är väldigt förmögna kan vi för en stund leka med tanken att vi säljer tillbaks de områden som tidigare var deras. Vi kan väl inte tänka oss att bara ge tillbaks det som en gång var deras? Vad skall vi använda pengarna till? Hur mycket tror du att vi kan få? Om vi bara, som sagt, leker med tanken så skulle jag satsa alla pengar på våra barn och på att Sverige skall bli ett betydligt mer företagsamt samhälle än vad vi nu är. Vad skulle du satsa alla miljarderna på?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar