lördag 21 april 2012

Alliansen faller samman

Många varianter av Allianser
Nu har jag grottat ner mig i mycket text i många tidningar om Moderaternas skifte av partisekreterare. Min bedömning är att Reinfeldt och hans närmaste dragit slutsatsen att Alliansens tid, nationellt, är förbi. Den har spelat ut sin roll att bryta Socialdemokraternas långa maktmonopol. Monopolet är brutet och Sverige behöver utveckla bra sätt för Alliansregeringar, dvs flera partier som samarbetar i regeringsställning, att framåtsträvande kunna samregera. Förutom att M på riksnivå tycks se detta framtidsscenario signalerar Reinfeldt med sitt val av ny partisekreterare att han fortfarande tror att Moderaterna kan bli ett arbetarparti. "Titta! vår partisekreterare kommer från tuff bakgrund, har gjort en klassresa och är självklart Moderat". Nyligen spydde Kjell-Olof Feldt galla på sitt Socialdemokratiska parti. "De har blivit ett gäng kommunikatörer styrda av opinionsundersökningar". Inte så konstigt. Moderaterna stal värdeord av S och S försöker kopiera Ms särklassigt överlägsna kommunikationsstrategi. Jag delar Feldts analys. Man måste vilja mer än att ha makten. Den som kopierar i den intellektuella konkurrensen är aldrig annat än tvåa!

Något för Moderater och Socialdemokrater att läsa
I Uppsala har Moderater, Socialdemokrater och Kristdemokrater gjort gemensam sak och vill förstöra ett grönområde i centrala Uppsala för att bygga 220 lägenheter där. Kortsiktigheten är total och hänsyn till folkhälsoperspektiv och kulturarv väger lätt. Jag hoppas att M och S kommande politiker tänker om och inte minst tar inspiration av följande debattartikel om hur Stockholm helst utvecklas som en attraktiv stad att leva i, inte bara en plats att sova på.
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/vi-behover-forandra-bilden-av-framtidens-stockholm

Det fria ordet måste försvaras varje dag, flera gånger om dagen
Den personliga integriteten blir allt mer hotad. Den mediala mångfalden är hotad då det är en stark koncentration av mediamakten på många marknader, inte minst i Uppsala. Kul och symboliskt viktigt att Uppsala fått sitt egna "Speakers corner".
http://www.unt.se/uppsala/gor-din-rost-hord-1727179.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar