söndag 29 april 2012

Med eller utanför

Medlemskap
Alla medlemskap bygger på principen att man genom en del skyldigheter också får rättigheter. Det gäller alla föreningar, det gäller en kommun, det gäller en stat och det gäller inom EU. I bl a England och Spaninen, som brottas med stora ekonomiska bekymmer, ökar de trycket mot dem som bidragsfuskar på olika sätt. Framförallt anses fusket med sjukvårdssystemet mellan länder drabba Spanien särskilt illa och de vill inte betala för andra EU medborgare om de inte måste. De klarar ju inte av att ge sina egna medborgare, medlemmarna i deras klubb Spanien, tillräckligt bra vård. Utöver att säkra om alla icke spanska EU medborgare som bor i Spanien har de rättigheter de kräver stänger de helt för alla som lever där som "papperslösa". Eftersom inte papperslösa är medlemmar så tycker de inte att det är rätt att de skall få samma rättigheter som alla andra kopplat till sjukvårdssystemet. Om jag förstod rätt kommer spanjorerna inte att neka akutvård men de kommer att fakturera de personer som får vård och om nödvändigt livslångt driva tillbaks pengarna för den vård de får. Hur tycker du att det skall vara? Skall Sverige vara en klubb där alla får vara medlemmar och fritt få åtnjuta det som alla svenska medlemmar åtnjuter? Om du tycker det, ser du några negativa konsekvenser med en liknande hållning?

I Sverige är vård av papperslösa åter på tapeten, då det fortsatt inte förts in trots att många partier ställer sig positiva till det. Personligen försöker jag gräva så gott jag kan i underlagen för de olika partiernas tyckande och känner inte att jag blir klokare. Det tycks vara ett endimensionellt och medmänskligt perspektiv på frågan från de som helt vill ge papperslösa fri vård i Sverige. Ur ett medmänskligt perspektiv bör vi låta hela världens befolkning få komma till Sverige för att få den vård och omsorg de behöver/önskar. Hur länge tror du att Sverige har råd att öppna upp gränserna på det sättet? Vilka blir de långsiktiga konsekvenserna av att öppna upp Sverige på det sättet? Jag hänger inte riktigt med i det resonemang som de som anser det självklart för. Om du vet hur de tänker, utöver det medmänskliga perspektivet, vägled mig gärna. Hur leder det till ett hållbart perspektiv för Sverige ur ett socialt, ekonomiskt och miljö/klimat perspektiv?

Eftersom Sverige har en stor efterfrågan på arbetskraft som inte kan matchas med dagens utbud på arbetskraft krävs ännu mer riktade utbildningsinsatser och mer arbetskraftsinvandring. Välkommen hem och välkommen hit! Bli en legal medlem i klubben så har vi alla samma skyldigheter och rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar