måndag 2 april 2012

Pensionslös

Tillräckligt stark
Kommer det att finnas några pensioner om 30-40 år? Alla är inte helt säkra. Är du? Tror du att tillväxten i vår del av världen kan klara av att vara positiv år från år från år? Känner du till hur mycket avgifter som pensionsförvaltarna tar av de allra flestas pensionspengar? I huvudsak tycker jag att pensionsfrågorna hanteras bra av regeringen. En fråga är dock om det inte krävs att staten företräder sitt folk hårdare och hittar något sätt att minska möjligheterna för pensionsförvaltare att ta de orimliga administrationsavgifter som de tar, i en eller annan form. Visst kan man säga att det skall inte staten lägga sig i eftersom det finns konkurrens och då kan vissa tro att man fritt, och utan stora kostnader, flytta sina pengar mellan olika förvaltare. Så är det inte. Det är också ett faktum att många av oss inte kan, orkar eller bryr oss om att aktivt förvalta våra pengar. Då kan man tycka att man får skylla sig själv. Men eftersom problemet med en pensionslös befolkning blir rätt stor kan det vara viktigt att staten intar en betydligt tuffare roll som en samlande representant för folket. I vart fall för det stora flertalet som inte kan, som inte orkar eller som inte bryr sig om hur man bäst förvaltar sin pension. DN hade, som vanligt, några bra artiklar i ämnet idag.
http://www.dn.se/ekonomi/delar-av-pensionssystemet-ses-over
http://www.dn.se/ekonomi/doldisar-tar-hand-om-vara-pengar
http://www.dn.se/ekonomi/vdarna-tjanar-miljoner

2 kommentarer:

  1. Göran Persson sa att: svenska folket kommer att bli förbannade när de förstår vad vi gjort.
    /minnet

    SvaraRadera
  2. Känner inte till att han sagt så men jag är rädd för att vi sannolikt står inför en tuff framtid där ofinansierade pensioner och en allt äldre befolkning på något sätt behöver få ett anständigt liv.

    Idag satsar vi mer än någonsin på vård och omsorg. Trots det vill många ha ännu mer. Vid ett möte jag var på nyligen fick jag veta att av de som behöver vård svarar endast 3% av dessa för över 50% av kostnaderna. Väldigt många av dessa 3% är multisjuka äldre. Eftersom antalet äldre över 80 år beräknas öka markant inom kort kommer vi med nuvarande situation få en enorm kostnadsutveckling inom vård och omsorg. Känsliga frågor. Vad gör man för att hantera en liknande situation? Höjer skatten enormt mycket? Vad händer då? Hoppas att ny teknologi och folkhälsoarbetet skall ge positiva effekter? Tyvärr ser jag hela tiden att många politiker väljer att inte våga ta i frågan eftersom den är väldigt svår och det är ju inte ett akut problem just nu..........

    Persson klarar sig nog.

    SvaraRadera