måndag 23 april 2012

Trängselavgift och äldrekostnader

Trafikinfarkter
I dagens DN debatt slår bl a Annie Lööf ett slag för ett förbättrat klimat och miljöarbete genom att lyfta upp möjligheten för fler större städer att använda sig av verktyget trängselavgift. Smickrande att hon väljer att ta upp Uppsala som ett exempel på plats där trängselavgifter i framtiden kan vara värdefulla verktyg för en bättre samhällsutveckling. Idag är det inte alls aktuellt att införa trängselavgifter i Uppsala. Självklart kan det bli annorlunda i framtiden. Framförallt kan det vara ett framtida alternativ om vi inte lyckas förbättra innerstadens trafikflöden i en växande stad. Om vi inte lyckas hantera de luftföroreningsproblem vi har i innerstaden. Centerpartiet i Uppsala kommer att göra det som krävs för att vår kommuns trafikflöden fungerar utan enorma köer, att luftkvaliteten förbättras och för att vi skall nå våra miljö och klimatmål. Min tolkning av Annies utspel var att vi i kommunerna skall få egen och full makt över trängselavgiftsfrågan. Det tycker jag är toppen! Vi skall kunna fatta det beslutet helt själva i Uppsala om vi känner för det! Återigen, det är INTE aktuellt att införa en trängselskatt i Uppsala idag.
http://www.dn.se/debatt/vi-vill-oppna-for-att-fler-stader-infor-trangselskatt

Hur skall framtidens välfärd finansieras?
Alla våra prognoser pekar mot att vi blir allt äldre. Det är fantastiskt. Inte minst är jag väldigt glad över att mina tidigare hårt arbetande och nu pensionerade släktingar fortsätter att vara en levande del av mitt liv. Både min morfar och farmor är i livet trots att de är närmare 100 år än 80 år. Samtidigt som det är mycket glädjande att medellivslängden ökar men, allt annat lika, då kommer skatterna behöva öka våldsamt framöver. Vissa partier tycker det är toppen. Jag är övertygad om att om vi kraftigt höjer redan väldigt höga skatter kommer Sverige att bromsa in och det leder bara till att vi snart skulle hamna i en negativ spiral och snart hamna i en liknande situation som i dagens Grekland. Det vill vi väl inte? Vi måste hjälpas åt och hitta nya modeller som är hållbara utan att kraftigt höja skatterna. Vi kanske måste gå mot ett modernare sjukvårdsförsäkringssystem? Ett system som påminner om vagnskadeförsäkringens utformning? Vad tycker du vi skall göra? Vad tycker du om Pejes förslag som bifogas?
http://www.dn.se/debatt/40-talisterna-maste-sjalva-betala-en-del-av-omsorgen

4 kommentarer:

  1. Jag är väldigt nöjd med att ha dig som kommunalråd. Det är även väldigt intressant att följa din "politikifiering" under de senaste åren. I grund och botten verkar du ha samma (goda) tankar men det märks att du blivid tränad i att framföra dem på ett sätt som inte ens en kvällstidningsjournalist kan missförstå.

    Däremot tycker jag att Annie Lööf och Stureplanscentern är en katastrof som riskerar Centerns framtid. Trängselskatteförslaget är säkert populärt hos miljöpartister, journalist och människor som bor innanför vägtullarna. Men för oss vanliga människor så positionerar det endast Centerpartiet som ett "Miljöpartiet light" där bondförnuftet helt har gått förlorat.

    Sedan kan man även fråga sig hur smart det är att som i Stockholm betala 3,1 miljarder kronor för att öka skattetrycket med 700 miljoner kronor per år och de faktiska intäkterna med 500 miljoner kronor per år (200 miljoner går till IBM och andra konsulter).

    Jag förstår att du kanske inte vill hålla med i den här kritiken men som Centerpartist på kommunalnivå men utan parti på riksnivå så vill jag göra min röst hörd någonstans där det kanske gör nytta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delar din syn på många sätt. Det är inte aktuellt med trängselavgift i Uppsala men det är bra om vi själva helt och hållet kan få bestämma om det verktyget måste användas i framtiden.

      Något Miljöparti "light" tycker jag inte att vi är utan jag tycker att vi har en majoritet Centerföreträdare som har bondförnuft och som vill att vårt samhälle skall utvecklas hållbart. Utan tvekan är vi det Alliansparti som mer än övriga alltid väger in hållbarheten ur ett miljö och klimatperspektiv.

      Stureplancenterns profil är inte entydig. I grunden tycker jag att det den Stockholmsdelen av Centerpartiet är bra då det etablerat C i Stockholm. C fanns inte där alls innan dess. Om man har ambitionen att vara regeringsbärande i framtiden måste partiet vinna minst runt 10% stöd även av Stockholms väljare. Några av Stureplancenterns företrädare ger en skev bild av Centerpartiet. De är absolut inte representativa men så är det i en demokrati. Jag fortsätter att göra vad jag kan utifrån C plattformen för att visa att Centerpartiet kan göra en stor positiv skillnad. Min förhoppning är att det goda exemplet kan tala för sig själv i framtiden. Vi får se hur det går. Glädjer mig att du tror på oss lokalt!

      Radera
  2. Vi har på förslag att du tänker efter hur du i verkligheten bemöter överviktiga på kommunfullmäktige i pausen för det du innerst inne tänker om runda människor det syns liksom i ditt ansikte i form av miner etc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Vilka är "vi"? Om du vill göra någon skillnad får du våga tala om vem du eller "vi" är!

      Var och en bestämmer hur man upplever saker. Om någon, oavsett skäl, upplever att jag inte respekterar dem är det något jag beklagar. Det är inte förenligt med mina värderingar och det vet alla som känner mig. Vad avser övervikt och fetma så har jag flera nära vänner som definitivt skulle må bättre av att gå ner några kilon. Jag är övertygad om att de kan tala för mig om att jag inte på något sätt ser ner på dem för att de är överviktiga.

      Som sagt, vågar du tala om vem du är? Då kan vi prata om det du/ni upplever som ett problem.

      Radera