tisdag 1 maj 2012

Arbetarklass

Vad innebär arbetarklass idag?
Idag har flosklerna haglat på olika partiers demonstrationer. Mer eller mindre vackra ord har östs ut i en retorik om att klasskampen måste fortsätta, barnfattigdomen bekämpas, den fria kulturen få massor mer, alla skall ha rätt till heltid osv osv. Och Sossarna vill skapa ett nationellt råd precis som vi redan har i Uppsala dvs vår Näringslivsgrupp/råd som jag leder. Där samlas näringslivsföreträdare, våra universitet, vår kommunala ledning (kommunalråd och ledande relevanta tjänstemän) samt arbetsgivarorganisationer och fack. Som vanligt sparkar Sossarna in öppna dörrar och dessutom kallar man det man vill göra för Innovationsråd..... Varför ett sådant namn? Det Sverige behöver är att vi blir mycket bättre på att sälja de bra produkter och tjänster som vi tar fram. DET är huvudutmaningen och inte innovation. Det skulle vara mycket bättre för svensk utveckling om Centerpartiet nationellt skapar ett råd liknande det vi har i Uppsala och kallar det "Säljråd". Då bidrar politiken med ett paradigmskifte så att vi alla kan bli bättre säljare. "Att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större" står det över entrén till Uppsalas universitetsaula. "Rätt" är att vi generellt måste bli bättre säljare.

Ja, vad innebär arbetarklass idag? Personligen jobbar jag en normal vecka cirka 60 timmar. Jag har nästan alltid politiska engagemang under helgerna. Jag förväntas alltid vara tillgänglig för regeringskollegor, partimedlemmar och media. Är jag och de företagare som jobbar väldigt mycket, i förhållande till de knappt 40 timmar som många jobbar per vecka, dagens arbetarklass? Idag har jag också tvättat, än en gång diskat och städat lite efter helgens firande. Vem är arbetarklass? Den som arbetar mest och som per timme tjänar under minimilön eller? Eller handlar det bara om att även de som inte jobbar skall ha minst lika bra som den som jobbar knappt 40 timmar per vecka? Jag blir rätt less på vänsterns tunna retorik och på dessa evigt ofinansierade löften. Glöm inte att den som inte har makten och som inte vill försöka behålla den kan påstå att de kan finansiera vad som helst. De behöver ju inte ta ansvar för att det fungerar. Grekland tror jag har styrts mest av Socialdemokrater och kommunister............

10 kommentarer:

  1. Nja, i Greklands fall stämmer det inte. Den politiska kulturen," roffa åt sig kulturen" om man så vill, kan man nog spåra tillbaka till den Ottomanska tiden då grekerna lydde under Konstantinopel. Tysk ockupation under andra världskriget, inbördeskrig, fascistjunta och sedan ett tvåpartisystem med konservativa Ny Demokrati och socialdemokratiska PASOK där man man belönat sina anhängare och funktionärer med jobb och andra privilegier har inte gjort saken bättre. Partierna har avlöst varandra vid makten sedan juntatiden.

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. fruktansvärt okunnigt om grekland. Typ glömmer att det var högerkonservativ/fascistisk junta där till -75 och det fortfarande ekar i grekiska samhället av diktaturen.

    För definition av arbetarklass var vänlig se valfri sociologisk studentuppsats. Eller typ rapport från LO.

    SvaraRadera
  3. Arbetarklass handlar inte om hur många timmar du jobbar. Det handlar om din trygghet i arbetet och vad du får betalt för att göra dina timmar. Det handlar om att du i slutet av månaden vet att du får en lön som du kan leva på.

    Arbetarrörelsen har inte som mål att ni som redan har det bra ska få det sämre, utan att folk som har det dåligt ska få det bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dock brukar det få som konsekvens att de som har det bäst får det sämre, om de som har det sämst ska få det bättre.

      Givetvis är detta anledningen till att de som tillhör eliten föraktar arbetarklassen samt är helt ointresserade av och motarbetar arbetarrörelsens strävan mot ett mer jämlikt samhälle.

      Radera
  4. Hej,
    Eftersom ditt dygn också består av 24 timmar så undrar jag:
    * Hur mycket pendlar du?
    * Hämtar och lämnar du på dagis?
    * Handlar du livsmedel?
    * Lagar du mat?
    * Städar och tvättar du helt? Du skrev "lite" ovan. Har ni hemhjälp?
    * Inbegriper ditt jobb middagar & luncher på arbetstid?
    * Hur mycket sover du?

    mvh

    /En som jobbar 40 timmar per vecka och tycker det är mycket att göra.

    SvaraRadera
  5. Det här är ju en sjukt rolig blogg! Satir över lokalpolitiker blir inte bättre än såhär. Det här ska jag följa!

    SvaraRadera
  6. Och när du väl är inne på att lära dig ords betydelse kan du fortsätta med "innovation".

    PS. det handlar inte bara om att utveckla nya produkter och tjänster utan även om hur man ska sälja dem. Något jag verkligen trodde att en person med din bakgrund kände till

    SvaraRadera
  7. Stefan, är det inte du som tänker lite väl fritt nu? Vi har redan ett säljråd, det kallas Exportrådet...

    Sen förstår jag inte varför du tar upp Grekland om du inte ens vet vilka som styrt landet de senaste decennierna...

    SvaraRadera
  8. Stefan är du möjligtvis kompis med en annan raketforskare Miriam, det verkar vara så ...

    http://i.imgur.com/83rXo.jpg

    SvaraRadera
  9. Intressanta kommentarer och det är tydligt att vi ser på det som händer i världen på helt olika sätt. Oavsett om det är en brun diktatur eller en röd diktatur så är diktaturer aldrig värdeskapande för en större del av befolkningen.

    Att påstå att innovation är synonymt med sälj är väldigt okunnigt. Det finns massor av bra idéer och produkter som aldrig blir framgångsrika. Det som oftast gör att de inte lyckas är oförmågan att sälja dem.

    SvaraRadera