söndag 13 maj 2012

Europeiskt sammanbrott

Döden lurar runt hörnet
Snabbt och allt mer brutalt närmar sig Europa slutet på ett 500 års världsherravälde. Nyfikenhet, ärelystnad, girighet och efterfrågan drev denna utveckling. Inte minst drevs utvecklingen av att Europeerna var kreativa på finansieringsområdet. Dock har stora delar av Europa blivit trött och "bortskämt" i jämförelse med de ekonomier som nu i snabb takt tar över rollen som draglok i världens ekonomier. I huvudsak hittar vi dessa nya draglok i Asien. Europa har stagnerat kraftigt och i bakvattnet av denna stagnation blir Europa allt brunare. EU tanken byggdes bl a utifrån förhoppningen att vi inom Europa inte skulle fortsätta att döda varandra som vi gjort så många gånger genom historien. Det är naivt att tro att dödandet i Europa inte kan ta ny fart även i vår tid. Situationen i Europa är mycket ansträngd med flera länder med urusla finanser, mycket hög arbetslöshet och utmaningar med integrationen av invandrare. Förr löste vi inhemska problem och hög arbetslöshet med krig. Förr kunde vi nyttja Keynes läror i kristider och bygga upp den offentliga sektorn. Vi försöker undvika nya Europeiska krig och vi har redan en mycket stor offentligt finansierad välfärd. Om de bruna eller super röda krafterna växer sig starkare i allt fler länder lever Europa farligt.
http://www.dn.se/ledare/signerat/aven-det-osankbara-kan-ga-till-botten

Dax att tänka om
När nu EU som vi känner det idag håller på att falla sönder. Då är det dax att göra EU till något bättre och tidsenligare. Det finns mycket som inte fungerar inom EU och som måste ändras om Europas länder vill klara konkurrensen med USA, Ryssland, Kina, Indien m fl. Jag tror bl a på följande;
- Inför ETT Europeiskt språk som alla skall bli flytande på
- Inför ett representativt valsystem där EUs toppar väljs av Europas folk
- Lägg ner dagens Euron och inför en valuta för de nordiska Europeiska länderna och en för de sydliga.
- Inför att EU flaggan alltid skall flaggas när den nationella flaggan hissas
- Begränsa EUs agenda så att vi fokuserar det överstatliga arbetet på några få områden och gör detta jobb utmärkt.
Helt klart är att vi måste tänka om och förstå att den självbild vi har inte är korrekt. Vi är inte längre så bra som vi en gång var. Vad tror du måste göras för att Europa skall bli en betydligt mer respekterad och drivande kraft igen (inom Näringsliv och samhällsutveckling)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar