torsdag 24 maj 2012

Lilla Stockholm & Google

Allt är relativt
Intressant att följa debatten om bostäder i Stockholm och Uppsala. Det är inte enkelt att förstå vem som har mest rätt eller mest fel om varför det inte byggs i den takt som vissa anser att befolkningsutvecklingen kräver. Som vanligt finns starka inslag av att någon annan skall betala för stora delar av de kostnader som finns förknippade med nya byggen. Någon annan är oftast skattekollektivet som skall subventionera byggandet på olika sätt. Det kanske är så att byggnormerna i Sverige är allt för kostsamma. Det kanske är så att vi lever med allt för höga krav på kvadratmeter per person. I många länder höjer de ögonbrynen åt att väldigt många svenskar bor i lägenheter och hus med väldigt många kvadratmeter per person.

Sverige har inte så många platser som kan kallas storstäder. I jämförelse med Tokyo, Paris, New-York, Shanghai etc är Stockholm en liten by. För oss svenskar är dock Stockholm en stor stad. Därför var det lite kul att läsa Ola Anderssons debattartikel i DN om att "Stockholm måste bli en storstad". Förtätning, förtätning och åter förtätning tycks vara det som gäller för många arkitekter idag. Hur många har råd att bo i dessa nya bostäder som byggs när t ex Stockholm och Uppsalas innerstad förtätas? Det blir inte så billigt att köpa en bostadsrätt i ett nybyggt hus i Humleträdgården. Men det är klart, man kan ju alltid använda skattebidrag......
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/stockholm-maste-fa-vaxa-till-en-riktig-storstad

Man kan aldrig vila
Väldigt intressant att se Google som ny aktör på betalkortsmarknaden! Det som är positivt är att de konkurrerar med bankerna. Det som är negativt är självklart att de fortsätter att fullfölja sin huvudplan att fullständigt kunna kartlägga varje individs profil. Den personliga integriteten är extremt utsatt. Det är väl inget problem säger vissa. Det är ett stort integritetsproblem hävdar jag. Lagstiftarna i Europa och i USA måste nu börja göra rätt och i vart fall kraftigt reglera hur alla dessa persondata 1) får användas  2) måste skyddas.
Googles insteg på betalningsmarknaden är ett lysande exempel på att inget företag någonsin kan slappna av då konkurrensen alltid kan dyka upp från håll du inte anade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar