tisdag 22 maj 2012

Mörkret förstärks

Sverige i recession?
Mycket talar nu för att Sverige också går in i recession! Trots det fantastiska sommarväder vi äntligen fått är det mycket mörka tider för Europas ekonomier. Även om Sveriges exportindustri är framgångsrik utanför Europa utgör ändå den Europeiska marknaden en mycket stor del av Sveriges export. Sverige måste lyckas att skapa ett bytydligt bredare och starkare näringsliv som kan borga för ett fortsatt välstånd i vår del av världen! Vi behöver fler och växande företag inom branscher som också skapar nya arbetstillfällen. Även i avancerade branscher som i t ex mjukvaruindustrin (del av IT-industrin) finns också ett stort behov av testare som inte behöver vara välutbildade. Det är min uppfattning att liknande jobb idag kan utföras lönsamt i konkurrens med krafter från t ex Indien, Kina och Rumänien.

Det är också fortsatt min uppfattning att vi måste klara av att tänka om och ställa om Sverige ordentligt för att klara vår tids och framtida utmaningar. Inte minst i våra kommuner måste vi tänka om och hitta smartare samhällsvägar framåt. Reformbehovet är stort samtidigt som vi har en minoritetsregering i Sverige och ett Europa i fritt fall. Väldigt många kommuner har enormt eftersatta underhåll av sina fastighetsbestånd. Väldigt många kommuner har mycket eftersatta underhåll av infrastrukturen. Väldigt många delar av den offentliga sektorn har stora pensionsåtaganden pga att tidigare generationer inte gjort de pensionsavsättningar man borde ha gjort. Samtidigt som vi har dessa utmaningar sägs många kommuner inom kort både få mycket stor efterfrågan på barnomsorg, när 90-talisterna börjar skaffa barn, samtidigt som väldigt många fler äldre önskar och behöver mer vård och omsorg.

Just nu pågår dessutom löneavtalsförhandlingar där stora grupper arbetare önskar sig väldigt kraftiga lönelyft. Vänsterkrafter tror säkerligen på att åter börja höja skatterna. Det kan kortsiktigt vara en lösning men det är min övertygelse att skattehöjningar rent generellt endast kommer att driva Sverige mot att åter bli ett fattigt land. Glöm inte att Sverige var ett fattigt land, för de allra flesta, för bara 100 år sedan. Glöm inte att Kina var ett fattigt land för bara 30 år sedan. Det är ett stort misstag att ta välståndet för givet! Det måste förtjänas varje dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar