tisdag 21 augusti 2012

Lydighet

Behövs regler?
Anarkister tycks tro att vi människor kan leva i tillräcklig harmoni med varandra om vi inte har några regler. Gör som du vill tycks vara deras underbara recept för en bättre värld. Precis som alla andra levande varelser har vi människor utvecklats för att öka vår förmåga att överleva. En del av den utvecklingen är att använda regleringar för att minska konflikter mellan människor och för att minska hoten mot människors liv och hälsa. Många regler och lagar är accepterade av en stor majoritet invånare. En av de regler som regelbundet bryts är fartgränserna på våra vägar. Överträdelserna är högre i takt med att högre gränser tillåts. Hur tror du att vi kan få oss bilister att bättre respektera fartgränserna? Är det t ex genom att erbjuda t ex 140 på våra stora och välbygda motorvägar? Lite beklämd blir jag av att läsa bifogad artikel med tanke på att det planeras ett stort utlägg på nya fartskyltar inom kort då vi tydligen skall ha 20 istället för 30, 40 istället för 50 osv............. För mig är det viktigaste att minska antalet olyckor. Vi vet att låga hastigheter innebär att de flesta överlever om en krock inträffar. Jag tycker inte att det är försvarbart med 50 i innerstadsmiljö. Jag tycker att våra barn är mer värdefulla än att vuxna snabbt skall kunna ta sig fram i trafiken. Vad tycker du?
http://www.dn.se/nyheter/bilister-foljer-inte-nya-hastighetsgranserna

Stressade föräldrar
Läste också att tillbuden vid skolor ökar pga att stressade föräldrar lämnar och hämtar sina barn på dagis och skola. Jag är jätteglad över att vi driver ett projekt i Uppsala som går ut på att motivera föräldrar och elever att gå eller cykla till skolan istället. Inte nog med att trafikfarorna vid skolorna kan minska. Våra barn kan också få viktig och värdefull daglig motion. Om vi lyckas organisera gång och cykelturer istället tror jag att alla blir vinnare. Barnen blir friskare och mer studievakna. Föräldrarna får mer tid och mer självständiga barn. Lärarna får barn som lättare kan ta till sig undervisningen.

2 kommentarer:

  1. Ja, visst behövs det regler, inte minst som en tydlig markering om vad som är ok eller inte ok. Men ibland kan man ju fråga sig om det har gått lite för långt och om alla lagar verkligen är till nytta... Internet gör det ju t ex lätt att gå runt lagstiftningen eftersom man kan använda servrar som ligger i länder med andra lagar. Sexköpslagen är en sådan grej.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med! Det finns många lagar som med fördel skulle kunna avvecklas. Vissa tycker jag, kanske av okunskap, är pinsamma och fullständigt otidsenliga utifrån mitt perspektiv. Att lagar kan "gås runt" tycker jag dock inte är ett argument för att låta bli att stifta dem. Lagen är en mycket komplex variant av bibelns 10 Guds bud. Det svenska folket skall genom sina lagstiftare i lag ge uttryck för vilket samhälle vi vill leva i. Det komplexa ramverket för vårt samhälle är våra lagar. Även om någon kan skita i svensk lag genom att utnyttja internationella vakum etc så är det vår demokratiska rätt och vilja att försöka bygga och upprätthålla det samhälle vi beslutar om. Det är inte enkelt i den tid vi lever men jag tycker att vi skall kämpa vidare : )

    SvaraRadera