torsdag 13 september 2012

A-kassa & modernt Sarajevoskott

Ordning & reda i ekonomin
Som ett mantra hamrar Moderater ut budskapet att de är särskilt duktiga på att värna goda offentliga finanser. Av oppinionsmätningarna att döma tycks många tro så. Själv är jag med i ett parti som alltid har varit mån om att vi inte skall leva över våra tillgångar, att vårda de tillgångar vi har och att nyfiket finna nya sätt att hållbart utveckla vårt samhälle. Du kan själv följa upp detta genom att studera modern svensk historia med fokus på ekonomi och politik. Då kan du se att C tagit ett stort ansvar tidigare tillsammans med S och nu gör vi det tillsammans med M. En stor politisk skillnad mellan när vi hjälpte S att rädda svensk ekonomi och idag är att vi nu får vara en del av den operativa makten, dvs en del av regeringen. Trots att de små partierna får vara med i regeringen idag är det dock tydligt vem som är dagens elefant. Värmlands Folkblads metafor med elefant och myror är lite kul. Jag delar inte Borgs syn på À-Kassan men med tanke på allt godis som regeringen presenterat de senaste dagarna är det nog så att den som vill värna goda statsfinanser inte tycker att man kan bjuda på mer. Vad tror du?
http://www.vf.se/asikter/ledare/tre-myror-–%C2%A0en-elefant

De förödande skotten i Sarajevo
Kommer du ihåg historielektionerna? Du kanske minns de så kallade skotten i Sarajevo som ansågs ta en mycket instabil världsordning in i ett världskrig. Vi lever i mycket oroliga tider. I vart fall i Europa so sedan 50-talet istort utvecklats fantastiskt men där grunderna för välståndsbygget håller på att falla sönder. Europas 500åriga dominans, i slutet tillsammans med USA, går mot sitt slut. Den tiden är definitivt slut om Europasamarbetet faller samman.

Enskilda Europeiska länder kommer inte att kunna försvara en generell välfärd om vi inte kan matcha makter som Kina, USA, Ryssland, multinationella bolag och finansspekulanter som rör sig lika snabbt eller snabbare än Fantomen. Precis som Fantomen gömmer de sig ofta bakom masker.

Nu spekulerar många medier runt om i världen om dagens "skott i Sarajevo" har inträffat. Vilks gjorde en teckning som förödmjukade många hundratals miljoner islamiskt troende. En film, rörliga bilder, är ett många gånger kraftfullare medium än en bild och kan väcka väldigt mycket kraftigare reaktioner än Vilks bild gjort. En amerikansk/israelisk fastighetsmäklare har producerat en kortfilm som starkt förolämpar och förödmjukar alla troende muslimer. Tyvärr mördades igår USAs ambassadör i Libyen och några till personer som ett första svar på denna förolämpning. Det är djupt beklagligt. Mellanöstern är sedan länge en krut durk. Nu mer än någonsin. Eftersom tidigare diktaturer hindrade all opposition är idag de enda organiserade och därigenom starka de islamiska förbunden. Går krisen in i en ny ännu negativare spiral nu? Är fastighetsmäklarens idioti en del av det amerikanska presidentvalet? Vad tror du?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15432436.ab

4 kommentarer:

  1. Jag tror att moderaterna, hittills, har lyckats binda ihop sina förslag/idéer till något som verkar vara en helhet. Oavsett om det är det eller inte. Lägre skatter på arbete och företagande ökar viljan att arbeta mera, göra investeringar. Vilket kan ge mer resurser till samhället utan att man samtidigt måste dra in på allting. Håller hårt i finanserna så att inga pengar slösas bort för att köpa sig själv popularitet. Och sedan med lite tur, så visar utvecklingen att ekonomin stärks och resurserna kan öka för goda reformer av mer välfärdsnatur.

    Så är väl taktiken, och en stor del av den går ju faktiskt fram. Även om den samtidigt bjuder på retoriskt motstånd, "gynnar rika och företag" osv. Men det fungerar samtidigt positivt, ur ett moderat perspektiv. Ju fler rättvise-argument som används mot moderaterna, ju starkare blir ju konflikten. Och den hamnar då kring ekonomin, stadsfinanser, ansvar och bidrag, långsiktighet. Så även här vinner moderaterna.

    Problemet för de mindre partierna är bl a att man inte hela tiden sätter in sina idéer i ett sammanhang. En på förväg uttänkt förklaring och viljeinriktning. De idéer som kommer fram i mediebruset kan föralldel framstå som bra, men om de går igenom så smälter de ändå in i moderaternas modell. Och gör de inte det så låter de mest illojala.

    Det gäller att hitta en tydlig profil, och sedan försöka effektivt rikta in idéerna och förslagen för att förstärka den profilen och riktningen. Exempelvis är ju globaliseringen en sådan enormt stor fråga, och verkar hanteras lättvindigt av soc dem och m. Samtidigt som den sträcker sig alltmer ner i människors vardagsliv. Och påverkar alltmer. Jag anser att C bör vara det parti som starkast bevakar de lokala intressena. Ända ner till individnivå. Och inom denna ambition ryms sedan de flesta problemställningarna. FP däremot, som ju annars delar flera värderingar, brukar väl sällan prioritera decentralistiska lösningar. Tvärtom snarare. Så C behövs verkligen här. Storstadsprofiler och city-grupper som vill vinna sympatier på de olika lokala intressenas bekostnad, de borde däremot hållas kort.

    Socialdemokraterna förlitar sig ju helt på sina samhällsbyggande särintressen när det gäller opinion. Alltså de kontingenter av partiarbetare som man har i fackföreningar, PRO, hyresgäströrelser, media och liknande. Utan dessa så vore ju det partiet fullständigt frånvarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket intressanta perspektiv! Om du menar att skattesänkningar och att politiker bara skall administrera det företag och vissa vill är en helhet, då håller jag med om att M har en helhet.

      Delar inte din syn om C. C har ett sammanhang och en berättelse. Problemet är nog att vi hittills inte lyckats komma på hur man sänder ut budskap som rimligt når dem vi riktar oss till.

      Jag håller helt med om att "de lokala intressena" är en mycket viktig Centerfråga! Jag gillar skarpt att du ser att stad och land inte är en konflikt utan olika perspektiv som man kan koppla det lokala perspektivet till.

      Jag tror framtidens framgångar för ett lokalt fokuserat parti går att finna lokalt. Om man tror det blir det fel att tycka att riks är viktigt. Det lokala samhället är avgörande för framgång.

      Radera
  2. Det muslimska hysteriet som nu pågår, till följd av den film som man påstår ligger bakom, är väl lite av en tragedi för islam. För oss som står utanför på avstånd får vi våra förutfattade fördomar bekräftade.

    Att den skulle vara tillverkad, dvs betald av en israelisk fastighetsmäklare är väl avskrivet. Kan ju vara någon annan islam-hatande grupp. Eller rentav en muslimsk grupp, som vill använda konfliktbildning på det lokala planet. Kanske stärker fundamentalistiska strömningar. Och försvagar de lite mer analytiska ambitionerna. Vilket skulle kunna vara avsikten.

    Hursomhelst är det väl tragiskt. Dels att media medverkar i en fars. Och dels att muslimer framstår som illiterata idioter. det senare är ju oförtjänt. Men med medias hjälp så blir det ju resultatet.

    Skulle någon journalist kunna gå runt på marken, bland gapskrikarna, och hitta någon som är villig att intellektuellt försvara demonstrationerna? Med någon form av analytisk bakgrund. Möjligen, men det görs inte. Tragiskt. Varför inte kräva en respektfull debatt med muslimer? Varför alltid rapportera ytliga tramserier med största dramatik?

    Att stora grupper av gapskrikande halvgalningar, som de framställs, enkelt kan kommenderas fram vid första enklaste knapptryckning är utomordentligt sorgligt. Det vore bra om media kunde hantera detta med åtminstone ett uns av intellektuell kvalitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen håller med om att kvaliteten många gånger är låg. Ofta pga av resursbrist. Eftersom även SVT ibland producerar program av den låga kvalitet du beskriver kan också skälen för att programmen finnas bland oss tittare. De som producerar programmen vill ha tittare. Program med hög kvalitet, i debattformat, blir sällan några "kioskvältare" i andra länder än i Frankrike och Kina. Ett utmärkt exempel på ett bra debattformat är Snillen spekulerar. Även det i SVT.

      Radera