torsdag 27 september 2012

Fegt eller mer demokratiskt?

Folkomröstningar
I det senaste nummret av Dagens Samhälle kan man läsa att flera kommuner genomfört folkomröstningar om nedläggning av skolor och om avgifterna för äldreomsorgen. Är det bra med många folkomröstningar? Är det ett bra sätt att involvera alla medborgare mer i det demokratiska arbetet? Självklart kan det vara så men det är väldigt få frågor som är binära (svarta eller vita). Nästan alla frågor måste vägas kopplat till komplexa samband och framförallt är det enkelt att vilja ha mer eller det man har samtidigt som våra ekonomier är begränsade.

I de folkomröstningar som genomfördes ville en stor majoritet inte stänga några skolor. En stor majoritet ville inte heller att avgifterna för äldreomsorg skulle höjas. Jag antar att konsekvenserna om politikerna följer dessa omröstningsresultat är att andra verksamheter måste skäras ner eller att skatterna måste höjas. Eftersom det tydligen inte ingick som förutsättningar kan jag inte förstå annat än att liknande folkomröstningar enbart är uttryck för att de folkvalda, politikerna, inte vågar fatta tuffa och obekväma beslut och istället försöker lasta över skulden för impopulära beslut på medborgarkollektivet.

Det är våra politiker som är valda som representanter för folket och de förväntas sätta sig in i helheten och utifrån det fatta så kloka beslut som möjligt. Att ofta använda folkomröstningar tycker inte jag är förenligt med vår representativa demokrati utan då skall vi byta till ett system som istället liknar den demokratiska form de har i Schweitz. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar