söndag 30 september 2012

Vetenskapligt världsarv

Världens första världsarv kopplat till en vetenskaplig gärning
Uppsala, Sverige och ytterligare sex länder arbetar på att få etablera världens första världsarv kopplat till UNESCO och till en vetenskaplig gärning. Det är Linnés forskning runt systematisk biologi som står i fokus. Samtliga Uppsalapartier som ingår i kommunstyrelsen är positiva till att fortsätta det mycket komplexa och kostsamma ansökningsarbetet.

Bara för att beskriva några utmaningar så är faktumet att sju länder skall komma överens svårt nog. Markägare i berörda områden vill ha marknadsmässig ersättning om de skall erbjuda någon att köpa marken för att sedan helt skydda den mot utbildningsaktiviteter eller varsam exploatering där så är möjligt. Eftersom både Gottsunda, Ulleråker och sträckan mellan Ulleråker och Sunnersta är kraftiga exploateringsområden måste kommunen ha möjligheten i framtiden att bygga en förbindelselänk mellan Ulltuna och Bergsbrunna. I Bergsbrunna vill vi etablera en järnvägsstation Uppsala Södra så snart som möjligt. Möjligen kan en spårvagnssträckning vara ekonomiskt försvarbar i framtiden mellan Gottsunda och Bergsbrunna. Då måste framtidens politiker ha möjligheten att bryta vattenbarriären. Då är inte en kraftigt utbyggd Kungsängsbro ett alternativ.

Det är absolut möjligt att få ett världsarv även med ett reservat i en detaljplan där möjligheten för en framtida trafiklänk pekas ut. Det är t o m helt nödvändigt att vara tydliga med var ett sådant reservat i så fall finns så att ansökan sedan kan göra avgränsningar av platser som bedöms vara tillräckliga. För oss som bryr oss om de gröna värdena i vårt samhälle är det viktigt att förstå att det redan idag finns många starka skydd mot vettlös exploatering om vissa partier skulle vilja driva en sådan linje.

I Gottsunda, Ulleråker och mellan Ulleråker och Sunnersta planeras för många fler lägenheter/bostäder än vad som finns i dagens kommun Knivsta. Då måste vi oxå ta ansvar för att infrastruktur och kollektivtrafik kan fungera väl i området. Hur ser du på detta?
http://www.unt.se/uppsala/varldsarv-blev-en-debatt-1878681.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar