söndag 28 oktober 2012

Att vara svensk

Är du "fin nog"?
Känns allt mer som att Peter Wolodarski, ledarskribent på DN, får allt mer ångest över krisen i Europa och det främlingshat som breder ut sig i krisens spår. Han är ju en mycket tänkande, reflekterande och analytisk person så det är inte så konstigt att han är orolig. Vi lever i mycket oroliga tider. Istället för att "sopa problemen" under mattan och hoppas att de försvinner av sig själva ( anses vara en väldigt svensk strategi) är det klokt att öppet våga tala om våra stora utmaningar. Då kan de allra sämsta samhällskrafterna i samhället matchas. Inte minst svenska komiker har mycket att lära av amerikanska komiker som riktar sin politiska satir mot media och inte mot politikerna. Det finns mycket skit i våra medier och mycket av denna skit skapar delar av de problem våra demokratier brottas med. Du har väl inte missat att flera mediamoguler kraftigt ifrågasatts, satts i fängelse eller är påväg till fängelse. För att nämna några Murdoch, Berlosconi och Black! Jon Stewart på amerikanska "the dailyshow" har mycket att lära Sverige! Vilken svensk journalist och producent blir först i Sverige?

Vem är mest svensk? Är det den politiker som gjort mest för att Sverige skall må bra? Är det den företagare som skapat tusentals nya jobb och som starkt bidrar till vårt välstånd? Är det den som är blåögd, blond, har höga kindben och en kraftig benstomme? Är det den som bäst behärskar svenska språket, spelar nyckelharpa, löser korsord och gärna fjällvandrar? Eller är det den som både på sin mor och fars sidor är minst fem generationer som är födda på svensk mark? Enligt Wolodarski tycks födselperspektivet vara centralt för många svenskar. Personligen tycker jag det är helt ointressant. Det intressanta måste vara lojaliteten mot de starka svenska värdegrunderna och viljan att bidra till närsamhällets positiva utveckling. Finns någon som tror att t ex alla åttonde generationens blåögda och blonda har en stark svensk värdegrund och att alla bidrar till ett starkare närsamhälle? Självklart är vi alla mer eller mindre olika. Jag tror att den nödvändiga likheten i ett samhälle som vill hålla ihop, och som klarar av att erbjuda en generell rikedom, är en gemensam och enkel värdegrund!

http://www.dn.se/ledare/signerat/blodet-och-jorden-fortsatter-pragla-synen-pa-svenskhet

2 kommentarer:

  1. Wikipedia: Demokrati. Wolodarski är en alliansenpapegoja och du en DN - papegoja

    SvaraRadera
  2. Du e rolig du. Jag är inte en upprepare av vad han säger men jag tycker att DN och särskilt Wolodarski hör till de få tidningar och journalister som ges resurser att göra bra produkter och analyser. Oavsett om jag delar dem eller ej.

    SvaraRadera