tisdag 16 oktober 2012

Fusk samt hälso & miljöarbete

Omfattande fusk eller stöld 
Vill minnas att jag tidigare kommenterat det omfattande fusket med assistansersättningar kopplade till våra svagaste medborgare. Det är fruktansvärt att omfattningen av dessa fusk är ännu större än vad jag tidigare trodde. Det är skamligt att så många stjäl från oss skattebetalare och försämrar våra möjligheter att stötta de personer som är i behov av assistent. Det är också dåligt att straffskalorna är så låga för liknande brott. Hur mycket av de stulna pengarna tror du att vi får tillbaka? Tycker du att straffen för dessa tjuvar är för låga?
http://www.dn.se/ekonomi/ligor-lurar-till-sig-miljardbelopp

Förebyggande hälsoarbete
De allra flesta är vinnare om vår folkhälsa förbättras. Enskilda människors liv får en bättre kvalitet och vi lever friska längre. Samhällets kostnader för att hantera alla negativa effekter av ett osunt beteende kan kraftigt minska. Alla som studerar kan bättre ta till sig kunskap. Alla som jobbar kan göra ett bättre jobb. Fördelarna för alla som inte säljer ohälsosamma produkter och tjänster är mycket stora. Runt om i världen tar man det förebyggande hälsoarbetet på större allvar. På svensk regeringsnivå är engagemanget för förbättringar oroande svagt. Kan det vara kopplat till att det framförallt är inom våra kommuner och landsting som alla negativa kostnader kopplade till ohälsa uppstår? Vad tror du? I Stockholms stad förstår man det och försöker driva positiva förändringar utifrån Livsmedelsverkets vetenskapligt förankrade råd. Självklart möter Stockholms stad motstånd... Jag hoppas de fortsätter att visa ledarskap och driver nödvändiga förbättringar.
http://www.dn.se/sthlm/edholm-backar-om-skolornas-smorforbud
http://www.dn.se/nyheter/ulrika-by-barn-ska-inte-behova-hora-att-de-ar-tjocka

Miljörbetet måste tas på allvar
Det var glädjande att nyligen få budskapet att problemen med hål i ozonlagret minskat avsevärt. Mycket hårt arbete återstår dock för att vår miljö skall utvecklas mer hållbart i en värld med allt fler miljarder människor som konsumerar på en nivå liknande vår i Sverige. Om det stämmer att de nya Moderaterna motarbetar viktiga miljöförbättrande initiativ inom EU så är det beklagligt. Tror du att det stämmer?
http://www.dn.se/debatt/moderaterna-hotar-sanka-historiskt-klimatbeslut-i-eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar