måndag 1 oktober 2012

Mer kunskapskapital

Sverige och svenskt välstånd
Vi behöver bli mer företagsamma och vi behöver bli mer konkurrenskraftiga för att försvara vårt välstånd. De senaste dagarna har även Anders Borg höjt rösten och uppmanat alla svenska verksamheter att öka sin konkurrensförmåga och effektivitet. För att klara denna viktiga uppgift måste vi också attrahera fler svenskar att bli mer kompetenta inom kunskapsområden där svenska verksamheter har stora kompetensbrister. För att klara detta viktiga arbete måste vi också bli mycket bättre på att attrahera kompetent arbetskraftsinvandring. Redan idag är nysvenskar och utländska medborgare som jobbar här kritiska för vår konkurrensförmåga och för att utföra våra välfärdstjänster. Hur blir vi mer attraktiva som invandrarland för utrikesboende med värdefull kompetens? Redan idag hämmas svensk utveckling av kompetensbrist då många som söker personal inte kan hitta nya medarbetare som uppfyller de kompetenskrav som ställs. Framförallt yrken som kräver teknisk kompetens.

Kinas utveckling
Jag har många gånger skrivit om Kina och utvecklingen i det enorma och mäktiga landet. Osäkerheten är stor om var landet är påväg. De senaste månadernas utveckling är oroande ur många perspektiv. Dagens DN ledare är värd att läsa. 

I ljuset av Sveriges behov av välutbildade, hårt arbetande och företagsamma personer är Kina en intressant källa. Om vi kan bli ett attraktivt land för dem att starta om i är det inte bara kompetent och företagsamma människor vi attraherar. Vi fyller då också på vårt land med personer som genom sina språkliga kunskaper och drivkraft också stort kan bidra till att Sveriges handelsutbyte med världens snart största ekonomi kraftigt kan förstärkas. Hur tror du att vi kan locka dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar