fredag 12 oktober 2012

Shadow games

Hållbart värdeskapande
Connie Jonsson är en mycket begåvad medborgare i AB Sverige. Han är materiellt sett en mycket framgångsrik VD för det så kallade riskkapitalföretaget EQT. Jag har stor respekt för hans kunskap, alla timmar han satsar på det han tror på och för att han brinner för konceptet och platsen Sverige. Samtidigt representerar han inte ett riskkapitalbolag utan ett tillväxtkapitalbolag som bygger på principen att försöka köpa tillväxtbolag eller krisföretag med potential att vända och sedan sälja vidare till något annat pensionsfondsfinansierat så kallat riskkapitalbolag. Om du kunde kanske du skulle göra samma sak eftersom de som gör detta tjänar enorma pengar på ett pyramidspel som alltid slutar som pyramidspel gör.

Det är osunt att tillåta att bolag som har ett mycket litet eget kapital får spekulera på i stor utsträckning andras bekostnad. Det kallas i finansvärlden för hävstång..... Finansvärlden är viktig för vår ekonomi MEN när lyckas världen, EU och Sverige skapa hållbara ramverk för finansmarknaden? Hur svårt kan det vara? Uppenbarligen väldigt svårt eftersom det går oroande sakta. Om Anders Borg menar allvar så försöker han men lilla Sverige bestämmer intet i ett spel som använder världen som sin spelplan. Sannolikt ligger medecinen för att vända västvärldens stora kris i att tvinga finansmarknaden att bli mer långsiktig och att fler på nya sätt måste jobba istället för att försörjas av andra, om vi vill försvara en hög levnadsstandard. Tror du vi lyckas?

Hur många av våra politiska ledare tror du har tillräcklig  kunskap och erfarenhet för att bidra till att vi kan kryssa tillräckligt rätt i den svåra situation vi befinner oss i? Jag hoppas att du tror och tycker att det finns många. Vår framtid kan aldrig bli bättre än vad vi gör den till. Vad gör du för att kommande generationer skall få det minst lika bra som nuvarande Uppsalabor och svenskar? Det är hög tid att vi återgår till en värdeskapande ordning där industriellt och jordbrukstänkande gäller! Dvs grundligt och genuint värdeskapande. De som bygger riktigt värde är våra hjältar inte de som tjänar pengar på pengar och kortsiktig spekulation.
http://www.di.se/artiklar/2012/10/12/riskkapitalistens-invit-till-v/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar