onsdag 7 november 2012

Ge mig fyra år till...

Förväntningar
Obama står åter som vinnare i det amerikanska presidentvalet. Sannolikt det bästa valet ur ett världsperspektiv när Kina också snart har en ny ledare, en ledare som tycks vara väldigt nationalistisk och stormaktsambitiös.
http://www.nytimes.com/

Förra gången Obama valdes var förväntningarna enorma. Under parollerna "change/förändring" samt "yes we can / ja vi kan" väckte han stora förhoppningar i ett USA som redan då var kringstrött och hade en mycket dålig ekonomi.

Obamas fyra år vid makten har inte imponerat. Skälen är många och huvudfrågan är om någon annan hade kunnat göra ett bättre jobb. Ett starkt USA behövs när totalitära makter som Kina och Ryssland blir allt starkare och Europa kraftigt försvagas. Det är nästan lite tragikomiskt att två kommunistledningar som fortsatt är totalitära stater efter sitt anammande av marknadsekonomi just nu kliver fram som de starkaste globala ekonomierna och de nationer som möjligen bäst kan ge breda förbättringar till sitt folk.

Möjligen kommer Obama att upplevas mer framgångsrik efter de kommande fyra åren då huvudbudskapet i hans valrörelse var uppseendeväckande "ge mig fyra år till". Tror du Obama kan vända USAs negativa trend? Vilken fråga tycker du är viktigast att han fokuserar på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar