fredag 2 november 2012

Misstag

Ledarskap
Grundläggande inom ledarskap är att skapa strukturer för ordning och reda samt att nå uppsatta mål. Inte minst de budskap som jag matats med runt säkerhet och vår allt komplexare värld det senaste dygnet belyser behovet av bärande systemtänkande som inkluderar krisberedskap.

Alla ledare vet att alla människor begår misstag. Särskilt så kallade framgångsrika människor begår många misstag eftersom de ofta vågar pröva nya vägar och metoder för att nå sina mål. Misstag kan ur ett säkerhetsperspektiv få katastrofala följder. Trots det är ett misstag inget planerat av den eller de som är inblandade. Det finns dock planerade handlingar som är skadliga och ledarskapet måste göra vad det kan för att motverka planerade skadliga handlingar.

Försök tänk dig in i Sveriges regerings arbete. Regeringen träffas i princip en gång per vecka. Mötet äger rum bakom stängda dörrar. Alla inom regeringen har olika roller och ansvarsområden. Kopplat till regeringsmedlemmarna finns departement och politiskt sakkunniga. När de bestämt något utifrån det som funnits på dagordningen är det sakfrågans ansvarige som enskilt eller i samarbete med annan överenskommen regeringsmedlem som går vidare med beslutet. Tror du att Sveriges regering skulle fungera om alla ministrar, eller i vart fall varje parti i ett regeringslag, efter beslut skickar ut partipress-releaser där man gör sig till budbärare för hela regeringen? Om någon gör så är det inte ett misstag utan en planerad handling. På juristspråk säger man att den som gör något liknande har ett uppsåt. Om man inte förstår att partiutspel i regeringens namn är skadliga och förvirrande så är det allvarligt och beklagligt. Självklart får ett parti enskilt tycka om vad de vill men bara i eget namn. Självklart kan ett parti enskilt välja att direkt gå ut om sin syn på en överenskommelse. Det är dock oklokt att göra det innan den som enligt protokoll har ansvaret för en fråga börjat verkställa överenskommelsen. Tänk dig att t ex utbildningsministern (FP) skulle gå ut med en pressrelease från FP om att regeringen enats om att inleda förhandlingar om ett Natointräde. Jag tror att både försvarsministern och statsministern skulle bli förbannade.
http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=centerpartiet+kd&refferingpageid=114

Om du mot förmodan lyssnade på länkarna så kan jag trösta dig med att jag mest gör, gör mycket och levererar tillsammans med dem jag jobbar ihop med väldigt mycket resultat. Det finns gott om andra som bara pratar.

1 kommentar: